Euroscola – Liceul Teoretic ”Marin Preda”, Turnu Măgurele * Încheierea proiectului ”Și tu poți fi partenerul Europei!”

Liceul Teoretic ”Marin Preda” din Turnu Măgurele se apropie de încheierea proiectului „Și tu poți fi partenerul Europei!”, cu care s-a înscris la Concursul Național EUROSCOLARO2018, ediția a XI-a (2018-2019), ediție care se desfășoară sub titlul generic „Europa pentru noi.” Echipa de proiect cuprinde 24 de elevi din clasele a IX-a – a XI-a și este coordonată de doamnele profesoare Estera-Ligia Stancu și Cătălina-Simona Bălașa.

Liceul Teoretic „Marin Preda” a ales să realizeze campania de informare, conștientizare și promovare pentru proiectul realizat cu finanțare europeană Brutăria Bio – Incluziune pe piața muncii prin structuri de economie socială – iSES, Contract: POSDRU/173/6.1/S/147132, derulat în municipiul Turnu Măgurele.

Scopul proiectului ”Și tu poți fi partenerul Europei!” a constat în informarea și conștientizarea membrilor comunității asupra beneficiilor aduse de implementarea unui proiect cu finanțare europeană. Obiectivele proiectului implementat de echipa de elevi a Liceului Teoretic ”Marin Preda” au fost:

  1. Cunoașterea politicilor europene referitoare la programele/proiectele comunitare/sociale care urmăresc dezvoltarea și recuperarea decalajelor dintre regiuni;
  2. Informarea membrilor comunității cu privire la avantajele obținute prin proiectele comunitare;
  3. Dezvoltarea abilităților creative și de comunicare ale elevilor din echipa de proiect;
  4. Dezvoltarea competențelor digitale ale membrilor echipei de proiect;
  5. Realizarea unei campanii de informare și conștientizare a beneficiilor aduse comunității locale de proiectul Brutăria Bio – Incluziune pe piața muncii prin structuri de economie socială – iSES, Contract: POSDRU/173/6.1/S/147132.

Pentru atingerea acestor obiective, echipa Euroscola a desfășurat mai multe activități. Cadrele didactice și elevii implicați în proiect au stabilit cele mai eficiente metode de a promova proiectul la nivelul comunității locale, respectiv de a-i informa pe cetățenii orașului cu privire la politicile europene și posibilitatea de a accesa fonduri europene pentru dezvoltare locală. Au fost realizate vizite de informare la sediul Brutăriei BIO unde elevii au avut ocazia de a afla de la angajații firmei care au fost beneficiile pe care înființarea acestei societăți, prin accesarea unor fonduri europene, le-au adus în viața lor și a familiilor lor.

La deschiderea oficială a campaniei au participat reprezentanți ai autorităților locale, ai unor instituții a căror activitate vizează gestionarea forței de muncă (Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă și Centrul de Reconversie și Formare Profesională a Adulților), ai unui ONG local (CIVITAS 2005), ai Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională, mici întreprinzători, elevi și cadre didactice ale Liceului Teoretic „Marin Preda” și ale altor licee din oraș, iar invitații speciali au fost managerul și administratorul Brutăriei Bio. Aceștia au vorbit despre importanța dezvoltării unei afaceri prin valorificarea oportunității de a accesa fonduri europene, despre etapele implementării unui astfel de proiect, beneficiile aduse comunității, dar și despre dificultățile întâmpinate și modalitățile prin care au reușit să facă față provocărilor.

Campania de promovare a proiectului a inclus, de asemenea, o serie de activități în parcul central al orașului unde echipa Euroscola a Liceului Teoretic „Marin Preda”, în parteneriat cu reprezentanții Brutăriei Bio, a amenajat un stand de prezentare a brutăriei, un panou cu informații despre importanța accesării fondurilor europene și a susținut sesiuni de informare adresate atât adulților, cât și celor mici. În același timp, membrii comunității au avut posibilitatea de a viziona filmulețele realizate de echipa Euroscola în cadrul proiectului.

Ultimul eveniment major din proiect a fost festivitatea de încheiere a campaniei de informare și promovare a proiectului Brutăria Bio -„Incluziune pe piața muncii prin structuri de economie sociala – iSES”, care a avut loc în sala de spectacole a Clubului Elevilor din Turnu Măgurele. Organizatorii s-au bucurat de prezența unui număr de 120 de persoane: elevi ai Liceului Teoretic „Marin Preda”, cadre didactice din unitățile de învățământ din Turnu Măgurele și zonele limitrofe, reprezentanți ai autorităților locale, ai Brutăriei Bio, ai Palatului Copiilor Alexandria, părinți, agenți economici, alți membri ai comunității. Activitatea a debutat cu prezentarea principalelor activități ale campaniei de promovare a proiectului Brutăriei Bio, continuând cu vizionarea materialelor video realizate de către echipă în cadrul campaniei; fiind o activitate de bilanț, membrii echipei au împărtășit opinii, au dezvăluit din emoțiile pe care le-au încercat pe parcursul celor 3 luni de proiect și au ales câte un cuvânt care să definească experiența trăită. Termeni precum: provocare, muncă, perseverență, empatie, distracție, noutate, coeziune, informații, savuros, valoare, echipă, comunicare, învățare, dezvoltare au conturat o experiență în egală măsură educativă, creativă, profundă; pe lângă latura informațională, evenimentul a avut și o componentă culturală, participanții fiind încântați de piesele muzicale oferite de micii pianiști de la clasa de muzică instrumentală pian din cadrul Liceului Teoretic „Marin Preda”.

B. P.