Escrocii au fost ”accidentaţi”

Rateuri peste rateuri pentru escrocii care profită de naivitatea unor teleormăneni pentru a-şi rotunji veniturile prin deja celebra metodă ”accidentul”. Doi bărbaţi din judeţul Călăraşi au fost reţinuţi pentru 29 de zile pentru săvârşirea infracţiunilor de ”tăinuire” şi ”complicitate la înşelăciune”.
Metoda „Accidentul” începe să facă victime şi printre infractori, nu doar printre victime. Poliţiştii teleormăneni au reuşit să trimită în spatele gratiilor două persoane care au profitat de naivitatea unui teleormănean din comuna Traian pe care l-a înşelat cu mai multe mii de lei.
”Două persoane au fost reţinute de poliţiştii teleormăneni ca urmare săvârşirii infracţiunii de înşelăciune prin metoda ”accidentul”. Poliţiştii au continuat cercetările în dosarul penal privind săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, folosind metoda ”accidentul”, în dauna părţii vătămate J. Ion din Comuna Traian, judeţul Teleorman.
În urma verificărilor şi cercetărilor întreprinse, au fost identificaţi suspecţii U. Gica de 38 şi P. Tudor de 68 de ani, ambii din judeţul Călăraşi.
Cei doi suspecţi sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de ”tăinuire” şi ”complicitate la înşelăciune”, luându-se măsura reţinerii preventive pe o durată de 24 de ore, iar ulterior instanţa de judecată a dispus arestarea acestora pentru o perioadă de 29 zile”, se arată într-o informare a IPJ Teleorman.
Metoda “accidentul” este una simplă. Suspecţii se prezintă drept fiu, ginere sau avocat al fiului/ginerelui părţii vătămate, care pretinde că a fost implicat într-un accident rutier şi are nevoie urgentă de o sumă mare de bani pentru plata daunelor sau spitalizarea persoanelor rănite. Pentru că povestea este credibilă, iar persoana de la celălalt capăt al firului inspiră încredere, victimele trimit sumele de bani în conturile bancare transmise de suspecţi, constatând ulterior că totul a fost doar o minciună, sesizând poliţia cu privire la aceasta. Alături de această metodă, infractorii mai folosesc şi celelalte moduri de operare prezentate în campaniile preventive anterioare, respectiv solicitarea unor sume de bani pentru predarea unor colete care, aparent, sunt trimise de rudele aflate în străinătate ori furtul de bani sau alte bunuri comis de persoane nesupravegheate care pătrund în locuinţa părţilor vătămate sub pretextul vânzării / cumpărării unor bunuri.
Potrivit poliţiştilor teleormăneni victimele sunt în majoritatea cazurilor persoane de vârsta a treia. Pentru a nu cădea în plasa escrocilor trebuie să acordaţi maximă atenţie persoanelor străine, necunoscute, care pretind că vin sau vă contactează din partea unor membri ai familiei sau alte rude.
Reţineţi fizionomia ori alte date de identificare ale suspecţilor, numere de înmatriculare ale autovehiculelor cu care se deplasează, numere de telefon de pe care sunteţi contactaţi şi apelaţi serviciul telefonic de urgenţă 112 atunci când sunteţi contactaţi personal, sau telefonic de persoane suspecte.

C.D.