“Eminescu – Dragoste Eternă”

Şcoala gimnazială “Mihai Viteazul” din Alexandria a fost ieri gazdă unui spectacol multimedia, dedicat marelui poet naţional Mihai Eminescu. Este vorba despre “Eminescu Dragoste Eternă”, a cărei protagonistă a fost actriţa româno – canadiană Claudia Motea, cea care a interpretat mai multe roluri, Gavorche, Veronica Micle.
Spectacolul care s-a jucat în premieră luni 13 ianuarie 2014, pe scena Teatrului “Mihnon”, din Bucureşti şi al cărui regizor este Alexandra Drăguţ, a fost transpus pe scena amfiteatrului de la Şcoala “Mihai Viteazul” din Alexandria tocmai pentru a putea fi savurat şi de publicul alexăndrean.
Despre spectacol în sine, ne-a spus câteva cuvinte actriţa Claudia Motea, cea care a reuşit cu această ocazie să transmită mesajul său, publicului alexăndrean:
“E o mare bucurie pentru mine, de a mă afla aici la Şcoala “Mihai Viteazul”. Ama7 venit cu sufletul încărcat de bucurie, de emoţie şi iubire ce o am pentru oameni în genere, pentru viaţă, pentru artă, iar astăzi (n.r. ieri) în ipostaza de actriţă şi protagonistă a spectacolului “Eminescu Dragoste Eternă”, aduc un omagiu la cei 164 de ani de la naşterea marelui nostru poet Mihai Eminescu.
Acest spectacol are o concepţie regizorală inedită pentru că este un spectacol multimedia ce conţine mai multe personaje, jucate de un singur actor, subsemnata, sub regia artistică a Alexandrei Drăguţ, un om foarte talentat şi plin de iubire pentru artă, care îşi află obârşia aici la Alexandria.”
Spectacolul are la bază scrisorile Veronicăi Micle către Mihai Eminescu, dar şi câteva din răspunsurile la iubirea ei, date de minul ei drag, şi iubit, drăgălaş, Eminovici.
Actriţa Claudia Motea ne-a mai spus că “spectacolul este unul avangardist, tocmai pentru că abordează situaţia acelei vremi în care Eminescu a fost surprins în ipostaza de jurnalist, şi totodată are un manifest artistic cu o direcţie precisă, aceea către spectator, de al ţine minte pe Eminescu şi de al păstra în sufletul nostru, pentru că vorbele lui sunt pline de adevăr.”
Spectacolul multimedia are şi o structură de teatru, dar este mai mult un spectacol constituit atât din versuri cât şi din proză, care a fost proiectat sub egida Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, parteneri Fundaţia Internaţională “Mihai Eminescu”.
Pe lângă spectacolul propriu zis, pe scena amfiteatrului au urcat elevii Cristi Datcu şi Octavian Broşteanu care au încântat publicul prezent cu interpretările lor, iar cu ajutorul unui video-proiector au fost prezentate o serie de lucrări de grafică despre Eminescu, realizate de graficianul Mihai Cătrună şi imagini cu viaţa lui Eminescu, pe fond muzical de Gheorghe Zamfir.
Evenimentul a fost organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman şi Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul”.

Mirel MANAFU