Elevii nu vor primi borcane de miere naturală, produsă în România!

Legea nr. 509/2006 care prevede acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din clasele I- IV din învăţământul de stat şi confesional nu a fost pusă în aplicare niciodată, deşi o astfel de măsură ar fi condus la promovarea consumului de miere de către copii, dar şi la valorificarea, şi pe această cale, a producţiei de miere obţinută în stupinele din România.

Anul trecut, legea din 2006 referitoare la Programul “Mierea în Şcoli” a fost actualizată, fiind adoptată în Parlamentul României pe data de 21 noiembrie, iar actul normativ a fost trimis spre promulgare Preşedintelui României, Klaus Iohannis, pe data de 4 decembrie. În forma actualizată, actul normativ prevede distribuirea către elevi a mierii poliflore provenind din stupine româneşti autorizate şi verificate sanitar veterinar. Contractarea cantităţilor de miere ambalată la borcane de 250 de grame şi purtând hologramă specială ar fi urmat să fie făcută de către autorităţile locale.

Probabil că din considerente economice, Guvernul României a decis, pe final de an 2018, să suspende timp de trei ani aplicarea Programului ”Mierea în școli”. Măsura a fost adoptată la finele anului 2018 şi publicată în Monitorul Oficial pe data de 29 decembrie. ”În perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2021 se suspendă aplicarea prevederilor Legii nr. 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din clasele I- IV din învăţământul de stat şi confesional, cu modificările ulterioare”, se arată în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 114/2018, apărută în Monitorul Oficial în data de 29 decembrie.

George ZAVERA