Elevii de la Ghica sunt câştigătorii concursului “1 Decembrie – moment istoric”

Elevii Colegiului Ghica vor prezenta o scenetă despre Ziua Naţională a României la finalul paradei organizată de 1 Decembrie în faţa Prefecturii Teleorman. Aceştia au câştigat locul I la concursul “1 Decembrie – moment istoric” organizat de municipalitate cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Teleorman. Sute de elevi de la majoritatea şcolilor şi liceelor alexăndrene au pus în scenă câte un moment dedicat Zilei Naţionale a Românie, cu o durată de 10 minute.
Juriu concursului a fost format din specialişti în domeniul teatrului. Printre aceştia s-a aflat regizorul Cătălin Saizescu, actriţa Magda Catone, coordonatorul Festivalului de teatru tânăr ”Ideo Ideis”, Andreea Borţun, inspectorul şcolar General, Valeria Gherghe şi muzeograful Cătălin Borţun. Aceştia au urmărit originalitatea punerii în scenă, interpretarea, scenografia (costume şi decor), încărcătura dramatic emoţională şi omogenitatea grupului artistic.
După ce au asistat la fiecare piesă de teatru pusă în scenă de elevii alexăndreni, juriul a dat şi verdictul: premiul I la categoria liceu a fost câştigat de elevii Colegiului Naţional A. D. Ghica.
Potrivit Andreei Borţun, acest premiu a fost acordat pentru interpretarea de excepţie a elevilor, dar şi pentru ideea originală a piesei.
Pe lângă premiul oferit de conducerea Primăriei Alexandria, un calculator, ”actorii” de la Ghica vor avea intrarea liberă la toate spectacolele de anul viitor ale concursului festival Ideo Ideis. Mai mult decât atât unul dintre interpreţi, Cristian Datcu a fost cooptat să facă parte şi din echipa de filmare a lui Cătălin Saizescu pentru următorul lung metraj pe care acesta îl realizează.
Locul secund la categoria ”liceu” a fost ocupat de elevii de la Constantin Noica. Pe ultima treaptă a podiumului au urcat liceenii de la Mircea Scarlat. Au fost acordate şi două premii de participare pentru cei de la Liceul Tehnologic Nicolae Bălcescu şi Tehnologic nr. 1. Ultimul premiu, cel mai frumos costum, a revenit ”actorilor” de la Liceul Cuza.
La categoria şcoli primare, clasele V-VIII, locul I a fost ocupat de către elevii de la Şcoala Ştefan cel Mare. Locul II a fost ocupat de către elevii de la Şcoala Alexandru Colfescu, iar ultima poziţie a revenit celor de la Şcoala nr. 5. A fost acordat şi un premiu de participare celor de la Şcoala Mihai Viteazul.
La clasele I-IV situaţia a stat aproape invers. Marele premiu a revenit micilor actori de la Şcoala Alexandru Colfescu. Ei au fost urmaţi de către elevii de la Mihai Viteazul, iar pe ultima treaptă a podiumului au urcat cei de la Ştefan cel Mare. Premiul de participare a revenit elevilor de la Şcoala Generală nr. 5.
La această categorie de vârstă au fost acordate şi două premii speciale ale juriului. Primul a revenit lui Tomiţă Tânţăreanu de la Colfescu, iar celălalt domnişoarei Daria Dide de la Şcoala 5.
Decernarea premiilor a avut loc în sala mare a Primăriei Alexandria. Cea mai reuşită reprezentare, la categoria liceu, adică a celor de la Clegiul Ghica, va fi transpusă într-un moment artistic în ziua de 1 decembrie, după depunerea de coroane.
Toţi participanţii din concurs vor merge la Bucureşti şi vor viziona o piesă de teatru, adecvată vârstei. Unităţile de învăţământ câştigătoare, la toate categoriile au primit: locul I – calculator; locul II – videoproiector, iar locul III – imprimantă.

Claudiu DUMITRACHE

About The Author