Elev al Colegiului”A.I. Cuza” din Alexandria, premiat de Ministerul Educației

Un elev al Colegiului Național ”A.I. Cuza” din Alexandria, Covache Busuioc Răzvan, a fost premiat de Ministerul Educației Naționale, joi, 20 decembrie 2018, cu prilejul festivității de premiere a olimpicilor români care s-au remaract în anul școlar 2017-2018 la concursurile internaţionale pe discipline școlare.

Covache Busuioc Răzvan, elev în clasa a XI-a, coordonat de profesorul Spătaru Manuela, a participat anul acesta, alături de alți cinci elevi români, la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene, competiţie cu caracter interdisciplinar pe echipe, desfășurată în perioada 28 aprilie-5 mai 2018, la Ljubljana.

Olimpiada a reunit 52 de echipe din 25 de state, fiecare țară participantă putând înscrie câte două echipe formate din trei elevi cu vârsta sub 16 ani. Aceștia au susținut două probe practice la trei discipline (biologie, fizică și chimie), ambele echipe românești câștigând medalia de argint.

În cadrul evenimentului organizat de MEN, joi, 20 decembrie 2018, cu începere de la ora 11:00, în noua Aulă a Universității POLITEHNICA din București, au fost recompensați câștigătorii a 255 de distincţii (61 de medalii de aur și premii I, dintre care 3 cu punctaje maxime, 90 de medalii de argint și premii II, 65 de medalii de bronz și premii III şi 39 de menţiuni) la olimpiadele internaţionale sau regionale pe discipline (juniori şi seniori). Nu în ultimul rând au fost premiate cadrele didactice coordonatoare, precum și școlile din care provin laureații.

Potrivit unui comunicat de presă al MEN, premiile pentru rezultatele înregistrate la olimpiadele/concursurile internaționale au următoarele cuantumuri: 12.545 lei – premiul I absolut (obținut cu punctaj maxim), 9.720 lei – premiul I/medalie de aur, 8.330 lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 5.950 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz şi 4.065 lei – menţiune (sau diplome echivalente). Sumele în bani acordate elevilor care s-au impus în competiţiile regionale (olimpiade balcanice de seniori şi juniori, Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuymaada, Olimpiada de Informatică a Europei Centrale, Olimpiada de Chimie „D.I. Mendeleev” etc.) sunt: 4.440 lei – premiul I/medalie de aur, 3.785 lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 2.945 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz şi 2.550 lei – menţiune (sau diplome echivalente).

Profesorul/profesorii care au pregătit elevul/elevii au primit un singur premiu, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul din elevii săi/lor. Pentru şcoala pe care elevul/elevii o frecventează sau a/au frecventat-s-a acordat câte un premiu, în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat. Premiile acordate școlilor vor fi utilizate pentru dotări destinate sprijinirii eficienţei procesului de învăţământ.

În cadrul evenimentului, au fost acordate și premii pentru cele mai de succes activităţi din programul „Şcoala Altfel 2018”.

Fondul total de premiere alocat de MENa fost de peste 2.900.000 lei.


M. MEILĂ