Elena Udrea şi Teodor Baconschi s-au întâlnit cu susţinătorii din Teleorman

Toţi cei trei candidaţi la şefia PDL şi-au prezentat moţiunile la Alexandria, ultimii sosiţi vineri în capitala de judeţ a Teleormanului, pentru a-i convinge pe pedeliştii din judeţ să-i aleagă, fiind Elena Udrea şi Teodor Baconschi care a venit în faţa democrat-liberalilor din Teleorman pentru a o reprezenta pe Monica Macovei.
Dacă Elena Udrea a venit însoţită de o serie de membri marcanţi ai PDL, între care Florin Popescu, fostul preşedinte al CJ Dâmboviţa, Vasile Gherasim, Florin Secară, Nicolae Ivăşchescu, Teodor Baconschi a venit „singur la volanul propriei maşini”.
Prima care şi-a prezentat moţiunea „Noul PDL. O nouă Românie” a fost Elena Udrea, care s-a lăsat aşteptată de toţi cei prezenţi în sala unde s-a desfăşurat acţiunea. Blonda de la PDL a fost întâmpinată de preşedintele Organizaţiei Judeţene a PDL Teleorman, Teodor Niţulescu. În deschiderea acţiunii acesta a încercat să fie amabil cu Elena Udrea, dar la început a cam dat-o în bară anunţând că el este susţinător al moţiunii Blaga. Elena Udrea n-a rămas datoare şi i-a dat o replică usturătoare: „Aţi spus că aţi votat moţiunea lui Blaga. Toţi fac greşeli în viaţă, dar au timp să-şi revină”.
Poate că mulţi din sală s-au întrebat dacă Udrea se referă cumva la „mobilitatea” doctrinară a fostului prefect care se poate manifesta cu atât mai mult în cadrul aceleiaşi ideologii. Dacă a trecut din partid în partid, poate trece şi de la moţiune la moţiune, s-a gândit, probabil, Udrea.
Această percepţie a fost întărită de următoarele declaraţii ale lui Niţulescu care a lăudat-o pe musafira sa pentru calităţile politice şi n-a uitat să amintească că a fost bine primit la Ministerul Dezvoltării ori de câte ori s-a prezentat împreună cu primarii PDL care aveau nevoie de sprijin pentru proiecte.
„Ştiu că mulţi dintre cei prezenţi în sală sunt simpatizanţi ai Elenei Udrea, recunosc că şi eu o simpatizez, deşi am votat moţiunea lui Blaga, nu pot să nu spun că o simpatizez mult pe Elena Udrea şi în altă ordine de idei vă fac o mărturisire. În calitate de prefect, împreună cu primarii am încercat să găsim soluţii pentru judeţul Teleorman. Elena Udrea, ca ministru, a fost extrem de amabilă. Am găsit de fiecare dată uşa deschisă la Ministerul Dezvoltării”.
Apoi Elena Udrea şi-a intra în rol şi a făcut o analiză asupra situaţiei actuale din PDL.
„Faptul că sunteţi astăzi aici îmi arată că există un foarte mare interes al dumneavoastră, al partidului, pentru ceea ce urmează să se întâmple cu PDL, din 23 martie încolo. Sunteţi cu toţii de acord că PDL nu este în vremea lui cea mai bună. Un partid care timp de zece ani de zile a câştigat bătălii electorale, un partid care a dat preşedintele României, a dat Guvernarea, a dat preşedintele Senatului, astăzi a pierdut două rânduri de alegeri, este în opoziţie. Desigur, fiecare dintre noi ne întrebăm ce şanse, ce resurse mai are acest partid să câştige alegerile din România, să se întoarcă la Guvernare. Cu toţi în ultimul timp încercăm să aflăm ce s-a întâmplat de s-a ajuns aici. Şi fiecare încearcă să găsească răspunsuri, de ce a scăzut în preferinţele electoratului, de ce a pierdut electoratul care a fost cu noi de-a lungul ultimilor zece ani şi n-a mai fost cu noi în 2012, de ce au pierdut un milion de voturi aproape, la alegerile locale, de ce astăzi continuăm să pierdem electorat şi aţi văzut că la alegerile parţiale a ieşit iar pe locul 3, după PPDD. Toate acestea sunt întrebări care ne îngrijorează”.
După ce a mai făcut şi o scurtă trecere în revistă a istoriei PDL de la Petre Roman până la căderea Cabinetului Ungureanu, a încercat să găsească răspunsuri la ratarea celor două evenimente electorale (alegeri locale şi parlamentare) şi a criticat actuala conducere a PDL că nu face opoziţie, Elena Udrea s-a întrebat dacă în mintea oamenilor democrat-liberalii mai sunt creditaţi ca partid care ar putea să înlocuiască actuala putere.
Elena Udrea a mai subliniat că 23 martie poate reprezenta momentul începerii reconstrucţiei partidului, cele trei moţiuni supuse dezbaterii neînsemnând altceva decât trei moduri diferite de a alege calea de urmat.
De aceea e convinsă că PDL nu se va sparge şi că indiferent cine câştigă alegerile interne, democrat-liberalii trebuie să rămână uniţi dacă vor să mai însemne ceva în politica românească.
Reprezentanta moţiunii „Noul PDL. O nouă Românie” a întărit această idee răspunzând interpelării deputatului Lucian Militaru care a întrebat-o cum va reacţiona dacă Blaga va câştiga competiţia. Elena Udrea a spus că va rămâne în partid şi că va sprijini PDL şi în calitate de simplu membru.
Dintre susţinătorii teleormăneni ai Elenei Udrea, cel mai vocal a fost Florin Titirişcă, care, de altfel, l-a interpelat şi pe Vasile Blaga pe aceeaşi temă: lăsarea organizaţiei PDL Teleorman pe mâna lui Zlotea şi neimplicarea conducerii centrale în Teleorman la alegerile locale şi parlamentare care, coroborată cu greşelile de la nivel local a condus la rezultatele dezastruoase obţinute la vot.
Aceleaşi reproşuri le-a făcut la adresa conducerii naţionale şi Florenţiu Tănase şi Claudiu Crăcea.
Un moment care a produs rumoare în sală a fost acela în care Sandu Trifan a vrut să-şi prezinte propria moţiune, dar până la urmă a fost nevoit să renunţe.
Şedinţa s-a încheiat fără alte evenimente, iar Teodor Niţulescu a condus-o pe Elena Udrea până la ieşire, dându-i acesteia prilejul să-l întrebe dacă vrea să se convingă că a plecat. Probabil că se gândea să-l lase pe Niţulescu să se exprime liber şi faţă de Teodor Baconschi, care urma să prezinte moţiunea „Reformiştii”.
Trimisul Monicăi Macovei n-a mai avut parte de aceeaşi audienţă pentru că o serie din participanţi la întâlnirea cu Udrea au părăsit sala, ca şi o parte din parte din mass-media prezente.
Aşa cum era de aşteptat, discursul lui Baconschi a fost unul critic la adresa lui Blaga şi Udrea şi o încercare de a face din Monica Macovei şi grupul care o susţine, salvatorii PDL şi ai dreptei româneşti.

M. MEILĂ