Efectele unei legi

În ultimul an, 14.402 deținuți au beneficiat și au fost eliberați în urma legii recursului compensator. Datorită faptului că România nu poate asigura condiții de 5 stele în penitenciarele din țară, pușcăriașii au fost eliberați și chiar au beneficiat de avantajele oferite de această lege. Însă, mulți dintre foștii deținuți, cum s-au trezit în libertate, au ajuns să comită iarăși fapte antisociale, să recidiveze, drept pentru care actuala opoziție cere abrogarea respectivei legi. Chiar și câțiva parlamentari social-democrați cer modificarea legii recursului compensatoriu.

Legea recursului compensatoriu și eliberarea condiționată din penitenciare, legea 169 din anul 2017, se referă la cei care au stat în condiții necorespunzătoare de detenție; aceștia pot cere și plata de despăgubiri pentru reținere ilegală. Condițiile necorespunzătoare de detenție, în urma cărora pot beneficia deținuții de eliberare condiționată, constau printre altele, în condiții necorespunzătoare de cazare într-un spațiu mai mic sau egal cu 4 metri pătrați pentru un deținut, care se calculează excluzând grupurile sanitare și a spațiilor de depozitare a alimentelor; lipsa accesului la activități în aer liber; lipsa accesului la lumină naturală; lipsa temperaturii adecvate a camerei de detenție; lipsa posibilității de a folosi toaleta în privat și de a se respecta normele sanitare de bază; existența infiltrațiilor, a igrasiei și mucegaiului în pereții celulelor de detenție și altele. Legea recursului compensatoriu a apărut în urma normelor Curții Europene a Drepturilor Omului care amintește de drepturile deținuților: cei care au fost eliberați în urma legii recursului compensatoriu, au dreptul și la despăgubiri din partea statului.

Despre legea recursului compensatoriu, deputatul social-democrat Valentin Boboc susține că respectivii deținuți, mai devreme sau mai târziu oricum aveau să iasă din pușcărie. Deputatul Boboc regretă însă că pe perioada detenției, deținuții, în loc să fie recuperați pentru societate, aceștia, dimpotrivă, se școlarizează, se perfecționează în delicvențe. Deputatul Valentin Boboc mai afirmă că cel mai important lucru ar fi ca la eliberare, indiferent dacă această eliberare este condiționată, aceștia să fie ajutați să se reintegreze în societate. În ce privește modificarea unor paragrafe sau articole din legea recursului compensatoriu, modificări solicitate chiar și de unii parlamentari social-democrați, deputatul Valentin Boboc afirmă că dânsul personal nu știe ce modificări ar trebui aduse actului legislativ respectiv.Tot deputatul Valentin Boboc mai afirmă că legea recursului compensatoriu a fost data în perioada Guvernului tehnocraților, după care a fost menținută și de următoarele guverne.

Ioan DUMITRESCU