E oficial! – Micii româneşti vor putea fi comercializaţi şi în celelalte ţări europene

Micii româneşti vor putea fi comercializaţi şi pe pieţele ţărilor membre ale Uniunii Europene, cele 297 de voturi obţinute în prima zi a acestei săptămâni în Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătatea Animalelor (SCFCAH) din cadrul Comisiei Europene permit utilizarea bicarbonatului de sodiu în prepararea micilor.
Efectul principal al votului de luni este că producătorii vor putea exporta micii, dacă în perioada următoare votului nu vor fi înaintate obiecţii. În prezent, micii pot fi produşi şi comercializaţi în România în baza unei derogări, întrucât aditivii utilizaţi la prepararea lor nu figurează în anexa II a Regulamentului 1333/2008, amendată în mai multe rânduri.
Reuşita a fost salutată şi de către Asociaţia Română a Cărnii (ARC) – iniţiatorul acestui demers la Uniunea Europeană. Conform specialiştilor din cadrul Asociaţiei Române a Cărnii, cele două ingrediente, care aveau nevoie de autorizare pentru a fi utilizate în prepararea micilor, erau bicarbonatul de sodiu (E 500) şi carminul (E 120).
Datele statistice arată că în România se produc şi se consumă anual aproximativ 22.000 de tone de mici.

I.NEDELCU