Deşi n-a fost încă aprobată, legea „lobiului” funcţionează în România. Cea mai bună dovadă este proiectul de ordonanţă a Guvernului care modifică Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taximetrie şi în regim de închiriere aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Transporturilor, care le ia românilor cu bani mai puţini sau din zonele unde transportul public e în suferinţă posibilitatea de a circula.
Fiscul şi transportatorii autorizaţi s-au plâns că cei care folosesc autostopul (sau, mai popular, „ia-mă nene”) „afectează profund activitatea întreprinderilor autorizate şi mediul concurenţial, având un impact negativ inclusiv asupra bugetului de stat prin diminuarea veniturilor încasate ca urmare a neplăţii taxelor şi impozitelor aferente activităţilor de transport rutier de persoane neautorizate desfăşurate de persoane fizice şi juridice”.
Ca urmare a aplicării acestei prevederi, şoferul care opreşte la semnalul unui cetăţean grăbit să ajungă undeva şi-l ia în autoturismul personal îşi asumă un mare risc, chiar dacă nu-i pretinde nici un ban. Poate fi amendat sau să se trezească cu permisul suspendat, sau, Doamne fereşte, cu autoturismul confiscat. Presupunem, pentru că încă nu se ştie care vor fi sancţiunile.
Până acum, legislaţia românească n-a abordat în nici un fel acest aspect, dar s-a găsit tocmai acum momentul pentru că e o mare foame de bani la buget.
Dar când şoferii de pe microbuzele sau autobuzele care circulă „chipurile” legal nu taie bilete, dar încasează tarifele sau ceva mai puţin, nu tot un fel de „ia-mă nene” este? Iar când acest lucru se face şi cu ştirea patronilor, nu evaziune se cheamă?
Sau când mijloacele de transport „legale” se abat de la traseele stabilite şi iau clienţii altor transportatori legali, nu concurenţă neloială se cheamă?
Ne gândim că abia după ce aceste practici erau eliminate, Guvernul s-a fi putut gândi şi la amărâţii care stau la marginea drumului pentru a economisi 2-3 lei.
Şt. B.