Dum lin către îngeri, camarade!

Duminică, 7 februarie 2021, Eroul Veteran de Război (Jandarm) – Col.(rtg.) GÂRLEA SIMION, a fost condus pe ultimul drum și înmormântat, alături de soția sa, în cimitirul din comuna Vitănești, județul Teleorman.

S-a stins din viață, în data de 6 februarie 2021, la venerabila vârstă de 102 ani (pe 1 septembrie ar fi împlinit 103 ani…), până de curând, având o minte și o memorie, demne de invidiat, exprimându-se coerent și concis despre date exacte, cifre, locuri și amintiri trăite (plăcute, dar mai ales despre greutățile vieții și în mod special despre ororile și atrocitățile războiului…).

Este unul dintre mulții Eroi ai neamului românesc, despre care va rămâne consemnat pentru istorie, ca EROUL care :

  • timp de șase ani (între anii 1939 – 1945), a servit Țara, sub arme, cu riscul vieții, în Basarabia natală dar și pe frontul din Rusia. Cu mândrie și vie emoție în glas, mărturisea : ,,din cei șase ani, primii trei i-am executat din obligație iar următorii trei ani, din dragoste față de țara mea – România “;
  • a îndurat foametea și frigul, a stat ascuns în tranșee, a supraviețuit odiosului război ( în care a luptat 1.267 de zile pe front);
  • la întoarcerea de pe front, spre casă, a mers pe jos, circa 1.000 de kilometri, timp de patru luni;
  • a cunoscut România Regilor Ferdinand, Carol și Mihai, a comuniștilor lui Gheorghiu-Dej și Ceaușescu dar și România actuală, neo – comunistă și mult dorită a fi democrată și capitalistă)a lui Iliescu, Constantinescu, Băsescu și Iohannis….

A murit cu un gust amar, afirmând că ,,guvernanții nu fac ce trebuie, să le dea mai multă atenție, să-i respecte și să-i aprecieze mai mult pe veteranii de război…mie, ca veteran, mi-a dat statul că am fost pe front, puțin peste 400 de lei, până de curând, când ne-a mărit la aproape 1.500 de lei…”

La slujba de înmormântare, alături de familie și rudele apropiate, i-au fost alături și oameni dragi acestuia, dintre cei care l-au cunoscut, îndrăgit și ajutat, amintind pe: Carmen-Daniela Dan – fost ministru de interne, Ștefan Mitroi – scriitor teleormănean (cu sprijinul căruia eroul a reușit publicarea însemnărilor sale din război în anul 2013, în volumul „Călimara cu sânge“), Florea Calotă – cunoscuta interpretă teleormăneană, de muzică populară, dar și reprezentanți ai venerabililor veterani de război și ai unor instituții centrale și județene, cum ar fi: Gl. mr. (rtg.) Dinu Stelian – Președintele A.N.V.R. din M.A.I., Gl. lt. (r) Gelaledin Nezir – Consilierul Onorific al Ministrului Afacerilor Interne, Cms. șef Patrianu Daniel – Șef Serviciu Protocol din MAI, C-dor (rtg.) Ștefan Marin – Președintele ANVR – Fil.Jud.Teleorman, Col. (r.) Sandu Liviu-Sorinel – Președintele A.N.C.M.R.R. din MAI-Fil.Jud.Teleorman, Col. Tîrlie Radian – Laurențiu – Inspectorul șef al IJJ Teleorman ,,Gl. bg. Ion Bunoaica” și Cms. șef Petrică Bogdan – Adjunctul inspectorului șef al IPJ Teleorman.

De menționat că, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, eroul veteran, avea dreptul la înmormântare cu ceremonie și onoruri militare (familia fiind consultată în acest sens, însă nu a dorit).

Permanent, pe catafalc, a stat Drapelul Național al României, care apoi a rămas familiei, ca amintire…(drapelul tricolor cu care, de altfel, eroul veteran se mândrea și pe care îl avea expus peste tot, de-alungul vieții – la locurile de muncă, în curtea și dormitoarele caselor unde a locuit…).

Veteranii de război și rezerviștii militari teleormăneni uniți, deplângem trecerea la cele veșnice, a camaradului nostru.

DUMNEZEU SĂ-L IERTE, IAR NOI, CEI CARE AM AVUT PRIVILEGIUL DE A-L CUNOAȘTE, SĂ-L POMENIM VEȘNIC PE EROUL NOSTRU!

Col.(r.) Orodel Emilian