DSP Teleorman recomandă vaccinarea cetăţenilor care vor să circule în Siria şi Irak

Teleormănenii care sunt nevoiţi să părăsească graniţele ţării, din diverse motive, şi care au ca destinaţie ţări ca Siria şi Irak ar trebui să ştie la ce se expun, din punct de vedere al sănătăţii. Şi asta pentru că, prin Direcţia de Sănătate Publică Teleorman, populaţia judeţului nostru este informată cu privire la emergenţa în lume a poliomielitei şi a bolii Ebola.
Referitor la poliomielită, Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţă faptul că până la data de 20 martie 2014, în Siria s-au înregistrat 37 cazuri de poliomielită, cel mai recent caz având debutul paraliziei în ziua de 17 decembrie 2013.
Se constată evidenţe de răspândire regională a cazurilor, fiind detectat un caz în Bagdad, Irak, la un copil în vârstă de 6 luni nevaccinat. O.M.S. şi UNICEF estimează că cele două campanii de vaccinare derulate în anul 2012 au dus status-ul vaccinării la un nivel de 70 la sută, în Bagdad fiind estimat un nivel de 81 la sută acoperire vaccinală, iar în Israel continuă să fie detectate alte probe de mediu pozitive. Însă nici un caz uman nu a fost confirmat până în prezent în Israel, West Bank şi Gaza.
Supravegherea din zona Orientului Mijlociu rămâne în alertă, O.M.S. solicitând statelor membre să caute activ cazuri potenţiale, îndeplinind în acelaşi timp şi recomandările de imunizare.
Având în vedere că riscul de răspândire în regiune este ridicat, se recomandă ca toţi călătorii din şi către zonele afectate de poliomielită să fie imunizaţi contra poliomielitei.
Referitor la ebola, Ministerul Sănătaţii din Guineea a notificat O.M.S. despre evoluţia rapidă a unui focar de febră hemoragică ebola în zonele forestiere din sud-estul ţării.
La data de 22 martie se înregistrau 49 de cazuri cu 29 de decese. Probele testate la Institutul Pasteur din Lyon, au fost pozitive pentru ebola. Rezultatele preliminare ale secvenţierii indică o legătură strânsă de tulpină ebola în Zair, astfel au fost iniţiate măsuri de control al focarului. Însă O.M.S. nu recomandă restricţii de călătorie sau comerţ cu Guineea. Se recomandă însă, acordarea unei atenţii deosebite cazurilor de cetăţeni români întorşi din Guineea, care apelează la serviciile de urgenţă.

M.M.