DSP Teleorman: Donarea de sânge. „Împreună putem salva vieți!”

Direcția de Sănătate Publică Teleorman derulează în perioada 27-31 iulie 2020 campania județeană de informare, comunicare și conștientizare „Împreună putem salva vieți!”.

Sănătatea este un drept fundamental al omului, este acea stare de bine bio-psiho-socială și spirituală, datorată absenței bolii, precum și capacității persoanei de a se integra cu succes în viața familială, profesională și socială.

Scopul campaniei îl reprezintă creșterea nivelului de informare și conștientizare a populației generale cu referire la importanța donării de sânge, care este o acțiune umanitară față de semenii noștri aflați în suferință.

Obiectivul campaniei este un număr cât mai mare de donatori de sânge, astfel încât să fie acoperite nevoile transfuzionale cu acest produs biologic în spitalele din județul Teleorman.

Argumente în sustinerea campaniei sunt următoarele: creșterea cererilor de produse sanguine în unitățile spitalicești din județ, concomitent cu reluarea internărilor bolnavilor cronici; scăderea accentuată a numărului de donatori, începând cu decretarea stării de urgență și continuând în perioada lunilor următoare; necesitatea revenirii la normalitatea vieții sociale, prin întreprinderea de acțiuni de solidaritate față de persoanele aflate în suferință.

Condițiile de admisibilitate la donarea de sânge sunt: vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani; greutatea peste 50 de kg; puls regulat (60-80 pulsații/minut); tensiune arterială normală; fără intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni; femeile să nu fie gravide, lăuze sau în perioada menstruală; să nu fi consumat grăsimi sau alcool în ultimele 48 de ore; să nu fie sub tratament pentru HTA, boli cardiace, hepatice, renale, psihice, endocrine; să nu aibă sau să fi avut una din următoarele boli: hepatită, sifilis, tbc, malarie, boli psihice, epilepsie și alte boli neurologice, ulcer, bruceloză, diabet, boli de inimă, psoriazis, vitiligo, miopie (peste -6 dioptrii), cancer.

Direcţia de Sănătate Publică Teleorman, prin Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății, în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină Teleorman și în colaborare cu reţelele de asistență medicală comunitară și medicina de familie va coordona acțiunile care se vor desfășura pe parcursul acestei campanii de sensibilizare a populației aflate în eșantionul eligibililor la donarea de sânge.

Cornelia RĂDULESCU