DSP Teleorman: Campania „Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii- dreptul și responsabilitatea ta!”

Direcţia de Sănătate Publică Teleorman, în parteneriat cu unitățile sanitare județene (secții ale spitalelor, cabinete de planificare familială, cabinete ale medicilor de familie, cabinete medicale școlare), Inspectoratul Școlar Județean împreună cu școlile și liceele subordonate, administrațiile publice locale și reteaua de asistență medicală comunitară, unitățile de asistență medico-socială și mass-media locală, organizează în cadrul Programului național de evaluare și promovare a sănătății și educație pentru sănătate al Ministerului Sănătății, pe toată durata lunii februarie 2023, campania cu tema sănătatea reproducerii și sloganul „Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii- dreptul și responsabilitatea ta!”

La nivel județean se vor organiza evenimente de informare despre problematica sănătății reproducerii având drept scop împuternicirea tinerilor de a lua decizii informate în ceea ce privește propria sănătate reproductivă, astfel:postarea pe site-ul DSP-ului judetean a materialelor iec. specifice, tipărirea și distribuirea acestora în locuri publice, în mediile sociale, intervenții în mass-media locală, seminarii în școli, licee, așezăminte medico-sociale, diseminarea materialelor informative în format on-line și tipărit către cabinetele medicilor de familie, medicilor de medicină școlară, cabinete de planificare familială, spitale, policlinici, rețeaua de asistență medicală comunitară, administrațiile publice locale, mass-media locală.

Pentru ca toți tinerii să aibă șansa de a trăi o viață lungă și sănătoasă este nevoie ca deciziile pe care ei le iau în ceea ce privește sănătatea reproducerii să fie corecte.

Campania urmărește să crească nivelul de informare despre utilizarea unor surse de informație corecte, a serviciilor de planificare familială și a metodelor contraceptive pentru a evita ca tinerele să devină victimele unei sarcini nedorite și a consecințelor negative pe care le poate avea sarcina în perioada adolescenței, dar și despre protejarea față de infecțiile transmisibile pe cale sexuală.

Chiar dacă fenomenul sarcinii în rândul adolescentelor are tendința de a scădea la nivel european, în România această tendință este mai puțin accentuată. În plus, aproximativ 44% dintre copiii din mame cu vârste mai mici de 15 ani și 19% dintre cei provenind din mame cu vârste între 15-19 ani, născuți în statele membre UE au fost înregistrați în România.

Sarcinile la adolescente sunt însoțite de probleme atât pentru mamă, cât și pentru făt. În condițiile în care aparatul genital al mamei nu este pe deplin maturizat, riscul de eclampsie, endometrită puerperală și infecții sistemice este mai mare față de mamele cu vârsta cuprinsă între 20 și 24 de ani. În plus, nou născuții provenind din mame cu vârste mai mici de 20 de ani se confruntă cu riscuri mai mari de afecțiuni neonatale severe, greutate mică la naștere și naștere prematură.

A da naștere la o vârstă fragedă, pe lângă posibilele complicații pe timpul sarcinii, implică probleme majore pentru mamă precum: abandonul școlar cauzat de sarcină și nașterea copilului, imposibilitatea de a îngriji bebelușul, probleme economice, etc.

Prin atragerea atenției societății asupra acestei problematici se urmărește atât încurajarea tinerilor de a utiliza surse de informații de încredere, de a discuta despre sănătatea reproductivă cu un cadru medical, cât și mobilizarea și implicarea familiilor și comunităților pentru a sprijini tinerii în adoptarea unui comportament sexual responsabil.

Campania IEC națională este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de Direcţia de Sănătate Publică Teleorman prin Compartimentul Evaluarea și Promovarea Sănătății.

Cornelia RĂDULESCU