DSP Teleorman: Activități și campanii

Direcția de Sănătate Publiică Teleorman în luna iunie 2020 a supravegheat următoarele boli transmisibile: 4 cazuri BDA și un caz sifilis și a repartizat dozele de vaccin către medicii de familie pentru Hexavalent (436 doze), ROR (454 doze), tetravalent (181 doze), Anti hepahepatită B (450 doze), BCG (800 doze), Prevenar 13 (442 doze), dTPa (265 doze).

DSP a efectuat monitorizarea și derularea corectă a activităților și acțiunilor la programe și subprograme de către medicii nominalizați coordonatori și echipa de la compartimentul de supraveghere și control boli transmibile epidemiologie: testarea pentru HIV/SIDA- 148 gravide și 10 persoane la risc și o persoană a fost depistată pozitiv; 4 focare TBC sunt în supraveghere epidemiologică continuă.

În spitale nu au fost raportate focare de infecții asociate activității medicale.

În prima lună a verii s-au autorizat/avizat 12 obiective medicale, s-au autorizat din punct de vedere sanitar 3 unități sanitare, s-a realizat supravegherea epidemiologică pentru pandemie COVID și s-a implementat la nivelul Județului Teleorman studiul de seroprevalență, iar prin Laboratorul de diagnostic și investigare s-au recoltat 331 probe.

Serviciul control în sănătate publică a verificat 148 unități și 32 sesizări, în urma controalelor efectuate fiind aplicată o amendă în valoare de 5.000 lei și 6 avertismente.

Totodată, DSP Teleorman a realizat următoarele acțiuni: supravegherea și monitorizarea calității apei potabile distribuite populației recoltare de probe apă (rețea)- 30 probe. A efectuat o notificare privind neconformități ale parametrilor de potabilitate ai apei în urma monitorizării și două contracte de monitorizare; monitorizarea condițiilor igienico-sanitare și recoltare de teste de sanitație din unități de procesare și unități de alimentație publică: un număr de 30 CIS-uri; 4 probe alimentare și un număr de 8 acțiuni; monitorizarea indicatorilor specifici privind protejarea sănătății și prevenirea îmbolnăvirilor asociate factorilor de risc în relație cu mediul-16 acțiuni.

Direcția de Sănătate Publică a derulat 8 campanii: „Profilaxia infectării cu virusul COVID-19”- 7 acțiuni; „Luna națională a informării despre efectele consumului de alcool”- 10 acțiuni; „Prevenirearăspândirii virusului SRS-Cov2 în școlile gimnaziale și licee”- 6 activități; „Protejarea pacienților oncologici în perioada pandemiei”- 2 activități; „Noțiuni și reguli fundamentale de igienă”- 11 acțiuni; „Stil de viață sănătos”- 3 activități.

Cornelia RĂDULESCU