DSP Teleorman a continuat verificarea unităților de învățământ din județ * În prezent, 48 de unități de învățământ nu au autorizație sanitară de funcționare

Primele acțiuni de control în unitățile de învățământ din județul Teleorman au fost efectuate, de echipe mixte constituite din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Direcţiei de Sănătate Publică Teleorman şi Inspectoratului Şcolar Județean Teleorman, în perioada premergătoare începerii anului școlar 2018-2019, între 27 august-5 septembrie 2018. La începutul acestui an școlar anunțam că în județul nostru funcționează fără autorizație sanitară 46 de unități de învățământ.

Echipele mixte au continuat verificarea unităților de învățământ și după începerea anului școlar 2018-2019. În urma acestor controale, efectuate între 12 septembrie-28 octombrie 2018, actiune ce a vizat verificarea conditiilor igienico-sanitare în unitățile de învățământ preuniversitar și antepreșcolar, s-au constatat nereguli în 48 de unități de învățământ. Una dintre unitățile de învățământ căreia i-a fost suspendat avizul sanitar de funcționare, după începerea noului an școlar, este Grădinița nr. 10 din Alexandria.

Între timp, doar una dintre celelalte 46 unități de învățământ, toate din mediul rural, a reușit să-și rezolve problemele existente și să obțină aviz sanitar de funcționare. Pe de altă parte, dacă la începutul anului școlar erau autorizate sanitar 97 de școli din mediu rural, în urma celei de-a doua etape de verificări au mai fost suspendate alte două vize sanitare de funcționare la alte două școli din mediu rural. Astfel, dacă la începutul acestui an școlar aveau aviz sanitar de funcționare 97 de școli din mediul rural din totalul celor 127 existente, după controalele efectuate în perioada 12 septembrie-28 octombrie 2018 au rămas cu aviz sanitar de funcționare 95 de școli din mediul rural. Adică, în prezent, funcționează fără aviz sanitar 11 școli din mediul rural.

În mediul urban, cu excepția Grădiniței nr. 10 din Alexandria, care este închisă, în prezent sunt autorizate sanitar toate unitățile de învățământ.

Referitor la grădinițele din mediul rural, în prezent, din totalul celor 155 existente, sunt autorizate sanitar 119, în timp ce alte 36 sunt neautorizate.

Potrivit unei informări a DSP Teleorman privind situația sanitară a unităților de învățământ din judetul Teleorman, din cele 338 de unități de învățământ existente pe raza județului Teleorman, în prezent nu au autorizație sanitară de funcționare 37 de grădinițe (36 din mediul rural și 1 din mediul urban) și 11 școli din mediul rural.

Problemele cu care se confruntă unitățile de învățământ care funcționează fără autorizație sanitară sunt: lipsa apei curente sau apă curente nepotabilă, lipsa grupurilor sanitare conforme

Toate liceele din județ au aviz sanitar de funcționare sau nu fost depuse documentațiile pentru autorizare.

Informarea privind situația sanitară actuală a unităților de învățământ din județul Teleorman va fi prezentată în cadrul ședinței ordinare a Colegiului Prefectural organizat la nivelul Judeţului Teleorman, programată marți, 30 octombrie 2018.

M. MEILĂ