Dragobetele este sărbătoarea dedicată îndrăgostiţilor, o sărbătoare cu rădăcini slave de rit vechi celebrată în unele locuri din România pe 24, 28 februarie, l, 3 şi 25 martie. Sărbătoarea de Dragobete este considerată şi sărbătoarea iubirii. Etimologia cuvântului a fost dezbătută de numeroşi etnologi şi filologi, propunându-se diferite variate şi explicaţii pentru originea sa. Dragobetele este o sărbătoare cu o tradiţie relativ nouă, având o vechime în jurul a 170-180 de ani de la pătrunderea ei în teritoriile româneşti şi păstrate cu precădere în sud-vestul României. Ca simbol al iubirii, în această zi îndrăgostiţii îşi mărturisesc sentimentele oferindu-şi totodată mici cadouri, simboluri ale iubirii.
De mai bine de 10 ani, în ţara noastră au cam uitat de această zi, serbând-ul în schimb pe Valentines Day în ziua de 14 februarie, sărbătoare împrumutată de la americani şi care a fost transformată peste noapte în tradiţie. Asta pentru că în prejma zilei respective magazinele de profil, marile supermarketuri profită de această ocazie comercializând produse şi diverse suveniruri dedicate evenimentului.
Cu această ocazie nici restaurantele şi nici agenţiile de turism nu s-au lăsat mai prejos, venind cu oferte cât mai tentante.
Toate aceste atracţii nu au făcut altceva decât să contribuie la pierderea adevăratei sărbători a dedicate îndrăgostiţilor.
Aşadar românii, indiferent de vârstă nu ar trebui să uite că pentru ei, 24 februarie este ziua îndrăgostiţilor. Însă, mărturisirea sentimentelor de iubire nu se face odată pe an, ci ori de câte ori oamenii o simt. Aşa că, educarea populaţiei în acest sens trebuie să se facă din timp, de la vârste din cele mai fragede.
La Alexandria, în fiecare an, biblioteca şi muzeul sunt instituţiile care organizează la data de 24 februarie evenimente prin care să marcheze ziua îndrăgostiţilor.
La Muzeul Judeţean din Alexandria, luni 24 februarie va fi organizată “Ziua Porţilor Deschise”, eveniment prin care amorezii mai mult sau mai puţin, vor avea ocazia să-şi mărturisească sentimentele în scris, unde vor rămâne drept mărturie, generaţiilor viitoare.
Activităţi similare vor fi organizate şi la Biblioteca Judeţeană “Marin Preda” din Alexandria.
M.M.