Două săptămâni până la Crăciun! Atenție de unde cumpărați carnea de porc!

Mai sunt doar două săptămâni până la sărbătoarea de Crăciun, iar teleormănenii au început deja să se intereseze de unde să cumpere carnea pentru sarmale. Dacă produse atestate din punct de vedere sanitar veterinar pot fi consumate fără nici un fel de rezervă, problemele pot să apară atunci când carnea este cumpărată din târg. Mai ales că în județul Teleorman au fost multe cazuri de pestă porcină. Şi cum unii dintre teleormăneni vor merge în târguri pentru a cumpăra porcul sau carnea de porc direct de la producătorii individuali nu este exclus ca mulţi dintre consumatori să petreacă sărbătorile de Crăciun în paturile spitalelor. Pentru a evita acest lucru, inspectorii sanitari veterinari inspectează majoritatea târgurilor din judeţ, dar vin şi cu unele recomandări pentru cetăţeni.

Aceştia nu vor să rişte nimic şi asta pentru că, din experienţa anilor trecuţi, au existat cazuri când în târguri s-au vândut porci a căror carne a fost infestată cu trichineloză.

Pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare şi evitarea posibilei infestări cu parazitul Trichinella, este recomandat să cumpăraţi carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta de la persoane neautorizate, precum şi din locuri sau spaţii neautorizate şi nesupravegheate sanitar veterinar. Carnea proaspătă trebuie cumpărată doar din unităţi autorizate, care, prin programul de control implementat de inspectorii sanitari veterinari garantează că aceasta provine din abatoare autorizate, unde asistenţa sanitară veterinară este asigurată permanent.

Crescătorii de animale trebuie să ştie că „mişcarea porcilor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare şi de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar.

Sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii sunt interzise în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora. Pentru a respecta legea şi nu a avea astfel probleme cu autorităţile, crescătorii care vor să vândă porci vii în târg trebuie să verifice dacă târgul este autorizat sanitar veterinar şi este supravegheat de un medic veterinar. La intrarea în târg, se recomandă ca medicul veterinar responsabil să examineze animalele aduse la vânzare.

O recomandare extrem de importantă, de care trebuie să ţină cont toţi cetăţenii care cumpără porci de la crescătorii individuali, direct din gospodăriile acestora sau din târguri. Aceştia nu trebuie să prepare carnea sau să o consume până nu obţin de la medicul veterinar atestatul că a fost examinată pentru Trichinella spiralis, cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

C. DUMITRACHE