Dorel poliţistu’ sparge nuci cu pistolul din dotare

Dorel din reclamă a devenit personajul emblematic pentru aşa-zişii „meseriaşi”, pricepuţi să se strecoare prin viaţă dar total incompetenţi când e vorba de profesie. Privită din acest unghi România e o ţară plină de „dorei”, fie că e vorba de şoferi sau constructori ori de funcţionari sau politicieni.
Mai nou, Dorel s-a strecurat şi în domenii unde incompetenţa şi corupţia şi cu atât mai puţin prostia crasă, n-ar trebui să-şi găsească locul. Este vorba de poliţie, procuratură şi Justiţie, de al căror bun mers depinde calitatea vieţii, siguranţa cetăţeanului şi însăşi democraţia şi statul de drept.
O ştire recentă, venită de la Cluj, te înfioară din titlu, dar te face să te tăvăleşti de râs când o citeşti şi te pune pe gânduri după ce-ai parcurs-o. UN POLIŢIST S-A ÎMPUŞCAT PE AEROPORTUL DIN CLUJ era scris pe burtiera ecranului. Primul gând care-ţi vine în minte e că omul s-a sinucis. Din dragoste, din sărăcie, pentru că n-a fost avansat etc.
Ceea ce urmează însă depăşeşte cu mult comicul din bancurile cu miliţieni. Poliţistul nostru (din trupele de elită dacă păzea aeroportul din Cluj) s-a împuşcat accidental în timp ce spărgea nuci cu pistolul din dotare, care, culmea stupizeniei, avea glonţ pe ţeavă. Se pare că Dumnezeul poliţiştilor n-apucase să se culce şi glonţul nu i-a atins decât umărul, deşi putea să-i zboare bruma de creier de sub „caşchetă”.
Dar nu asemenea specimene sunt cele mai nocive pentru Poliţia Română, ci fel şi fel de neaveniţi, ajunşi pe diverse filiere relaţionale, inclusiv politice, în rândul celor numiţi generic „apărătorii legii”, dar care mai degrabă acoperă fărădelegile cercurilor interlope sau încalcă ei înşişi statutul propriu şi legea penală.
Şi sunt mulţi, potrivit unui comunicat al MAI, dar publicităţii zilele trecute. Numai în primele 6 luni ale anului, peste 1200 de angajaţi ai ministerului au fost cercetaţi de colegii lor de la Direcţia Generală Anticorupţie. Iar până la 31 octombrie anul curent, au fost suspendaţi din funcţii 397 dintre aceştia, ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale, judecării în stare de libertate sau eliberate provizoriu pe cauţiune sau în urma arestării preventive.
Din cei 192 de angajaţi ai MAI puşi sub învinuire în urma cercetărilor, 17 au fost cadre cu funcţii de conducere, ceea ce spune multe despre ceea ce se întâmplă în Poliţia Română la momentul actual.
Iar pasivitatea cu care ministrul Radu Stroe tratează cazul lui Traian Berbeceanu nu face altceva decât să confirme suspiciunile că în acest corp de elită al structurii statale cancerul corupţiei roade încet, dar sigur.

Şt. B.