Doar 180 de locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European

Pe lângă oferta de locuri de muncă vacante prezentată săptămânal de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Teleorman, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă mai pot opta şi pentru un post pe perioadă determinată într-una din ţările Spaţiului Economic European.
Pentru aceştia, în cadrul A.J.O.F.M Teleorman funcţionează Compartimentul EURES, în cadrul căruia se acordă persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă şi angajatorilor mai multe servicii gratuite.
Serviciul European de Ocupare a Forţei de Muncă este reţeaua de cooperare destinată să faciliteze libera circulaţie a lucrătorilor în Spaţiul Economic European. Partenerii din reţea includ serviciile publice de ocupare a forţei de muncă, organizaţii sindicale şi patronale şi sunt coordonate de către Comisia Europeană.
La nivelul judeţului Teleorman au fost depuse peste 880 de dosare, pentru a obţine un loc de muncă în străinătate, din care 410 persoane au fost admise la selecţiile organizate de Serviciul Public de Ocupare. Pentru această perioadă, prin reţeaua EURES, la nivel naţional, sunt înregistrate 182 locuri de muncă vacante.
Marea Britanie vine cu o ofertă de 71 de posturi în domeniul medical şi industrial. Dintre acestea 61 de posturi sunt de asistent medical, iar celelalte 10 posturi sunt de ingineri în diverse specializări.
Următoarea ţară cu ofertă bogată este Franţa. Aici sunt vacante 34 posturi de medici în diverse specializări, un post de terapeut ocupaţional, un post de logoped, 2 posturi de kinetoterapeut, 6 posturi de sudori şi şase posturi de strungar.
Alte 22 de posturi care se pot transforma într-o posibilă şansă pentru cei care se află în căutarea unui loc de muncă, sunt vacante în Germania. Pentru acestea pot opta cei care doresc să muncească în domeniile industrial şi medical.
Pentru Olanda sunt vacante 13 posturi de ingineri în diverse specializări. Iar în Finlanda sunt vacante 10 posturi pentru personal curăţenie.
Pentru această perioadă, ţările cu cea mai mică ofertă de locuri de muncă sunt: Norvegia cu opt posturi de inginer diverse specializări; Danemarca cu patru posturi de medic specialist psihiatru;
Cehia cu trei posturi de tehnician IT, iar un alt post de asistent personal este vacant pentru Malta.

M.M.