Din Teleorman, un singur viticultor va beneficia de ajutorul de stat de 500 euro/ha

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) precizează faptul că în data de 14 decembrie 2020 s-a încheiat procesul de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului de stat pentru susținerea activității producătorilor din sectorul vitivinicol, în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19.

Conform conducerii APIA, în baza de date a instituției au fost înregistrate 913 de cereri pentru accesarea acestui ajutor de stat, pentru o suprafață eligibilă la plată de 18.837,36 ha.

Bugetul alocat acestei scheme de ajutor finaciar este de 59.500.000 lei, banii provenind de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate pe anul 2020 Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Cele mai multe solicitări pentru accesarea acestui ajutor de stat au fost depuse de viticultori din județele Vrancea, Constanța, Arad, Alba și Galați. În mod oarecum surprinzător, audepus la APIa cereri și 657 de viticultori din București, pentru o suăprafață de 1.814 hectare cultivate cu vie. Din județul Teleorman, un singur viticultor din zona Zimnicea va beneficia de ajutorul de stat de 500 euro/ha, pentru suprafața eligibilă de 200 de hectare de vie.

Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 31 decembrie 2020.

George ZAVERA