Din nou despre școli

Președintele Klaus Werner Iohannis a dat o veste bună pentru părinți și copii; majoritatea instituțiilor de învățământ se redeschid odată cu începerea celui de-al doilea semestru al anului de învățământ, pe data de 8 februarie 2021. Mai exact grădinițele și școlile urmează a fi redeschise din data de 8 februarie, decizia finală urmând a fi comunicată pe 2 februarie. Declarația a fost făcută după o ședință la Palatul Cotroceni, după ce primul om în stat a discutat cu Guvernul.

Așadar, întrucât ponderea de coronavirus evoluează la fel ca în ultimele două săptămâni, există șanse mari ca majoritatea instituțiilor de învățământ să își reia activitatea. Totul se va baza pe scenariu și în funcție de rata de infectare.

”Am avut o discuție cu premierul, cu ministrul Educației, cu ministrul Sănătății. Tema discuției a fost: deschidem sau nu deschidem școlile. Am ajuns împreună la o concluzie extrem de importantă. Începând din semestrul doi, din 8 februarie, majoritatea școlilor se vor redeschide. Asta evident în cazul în care pandemia evoluează aproximativ la fel. Majoritatea școlilor se redeschid, elevii se reîntorc la școală. Se revine la sistemul descentralizat, care ține cont de evoluția din fiecare localitate. În localitățile aflate în scenariul verde, toți copiii merg la școli și la grădinițe”, a spus președintele Iohannis.

În scenariul galben, merg în continuare la școli copiii din ciclul primar și copiii din clasele terminale, ca și copiii de la grădinițe. În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, peste 3 cazuri la mia de locuitori, continuă pentru un timp să meargă la școală doar ciclul primar, restul nu mai merg la școală. Atunci când ajunge rata de infectare peste 6 la mie, localitatea se carantinează și școlile se închid, și se merge în online. Toate aceste lucruri vor deveni realitate, dacă lucrurile nu se schimbă grav. În cazul universităților, fiecare va decide, având autonomia universitară, a spus șeful statului.

Ioan DUMITRESCU