Din nou despre două tururi

Președintele României, Klaus Werner Iohannis, a convocat Parlamentul în sesiune extraordinară, pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, lege pentru care Guvernul își angajează răspunderea. ”Am trimis la Parlament scrisorile prin care solicit convocarea celor două Camere în sesiune extraordinară. Solicit această sesiune extraordinară, pentru a putea discuta angajarea răspunderii Guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi”, a declarat președintele Iohannis.

Sesiunea extraordinară a Parlamentului urmează să aibă loc în perioada 27-31 ianuarie 2020. Alegerea primarilor în două tururi a fost una dintre condițiile cu care liberalii și-au câștigat susținerea USR, PMP și ALDE și au reușit să dea jos Guvernul Dăncilă, iar acum Guvernul Orban riscă să fie demis din cauza angajării răspunderii pentru proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin, tot prin moțiune de cenzură, moțiune initiată de PSD și susținută de UDMR.

Președintele interimar al PSD-ului, Marcel Ciolacu, a declarat că a vorbit cu liderii UDMR, cu Kelemen Hunor, și a declarat: ”Nu e corect să vii cu modificări legislative, indiferent dacă te avantajază sau nu, să încerci schimbarea regulilor în timpul jocului”. Același punct de vedere îl are și social-democratul Nicolae Bădănoiu, primarul orașului Videle, primar aflat la cel de-al doilea mandat. Nicolae Bădănoiu anunță că își mai dorește un mandat de primar, și că pe dânsul nu-l dezavantajază și nici nu-l dezarmează alegerile primarilor din două tururi, dar susține că nu este corect, acum, cu câteva luni înaintea alegerilor locale, să se intervină cu modificări legislative. Primarul oașului Videle, Nicolae Bădănoiu, edilul orașului care a dat două doamne în politica națională, cu care nu se știe dacă se mândrește sau nu; este vorba de fostul prefect, apoi ministru la Interne, Carmen Daniela Dan, cea care s-a remarcat prin reprimarea manifestației din 10 august 2018, dar și fostul europarlamentar, apoi prim-ministru, Viorica Vasilica Dăncilă, cea care din greșeală în greșeală a condus la căderea Guvernului pe care l-a condus, și care a pierdut și alegerile prezidențiale în 2019 în fața actualului președinte Klaus Werner Iohannis.

Ce va face primarul Nicu Bădănoiu, dacă va mai reuși un al treilea mandat de primar, pentru continuarea proiectelor pe care le-a demarat, cum spune dânsul, sau dacă va fi învins de un alt contracandidat, rămâne de văzut.

Ioan DUMITRESCU