Din acest an, fermierii vor primi ajutoare de minimis pentru culturile de ardei, vinete, castraveţi, tomate și usturoi

Din acest an, programul de minimis pentru stimularea producției de tomate va fi transformat, urmând ca fermierii să beneficieze de ajutoare de minimis și pentru cultivarea altor legume, solicitate de consumatori.

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, într-un interviu acordat Agerpres, a precizat că încă nu știe exact care vor fi toate legumele ce vor fi susținute financiar prin programul de minimis, dar aceste detalii urmează să fie stabilite, în perioada următoare, împreună cu asociațiile de legumicultori.

Adrian Oros : ”Pe Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV) există, din ceea ce ştiu eu, ardei, vinete, castraveţi, varză şi roşii, unde anul acesta sprijinul va fi de 4.900 de euro/hectar în spaţii protejate şi cam 1.800 de euro pentru tomate pentru procesare. Când le pui cap la cap pe toate, nu sunt chiar aşa de puţine. De aceea, legumicultorii trebuie să cultive ce le dictează piaţa, nu roşii, că aşa a spus Oros sau Daea, dar să existe şi o modalitate de a controla astfel încât acele roşii să ajungă pe piaţă”.

Referitor la programele de minimis, ministrul agriculturii a mai subliniat și faptul că țara noastră trebuie să se încadreze în plafonul de 88 milioane de euro. Din acești bani vor trebui acordate ajutoarele pentru legumicultură, apicultură, Bazna și Mangalița, precum și pentru programul usturoiul.

”În paralel cu acest program de minimis vom veni cu măsuri prin care alocăm distinct 150 de milioane de euro în doi ani pentru legumicultură, atât pentru solarii şi sere cât şi pentru depozite şi procesare”, a mai precizat ministrul agriculturii.

George ZAVERA