Din 2 decembrie, APIA va asigura fermierilor plata finală a subvențiilor agricole

La rectificarea bugetară, ce a avut loc în data de 23 noiembrie a.c., Ministerului Agriculturii i-a fost alocată suma de 1,2 miliarde de lei, banii fiind destinați plății finale a subvențiilor agricole aferente anului 2020.

Guvernul României a aprobat, în urmă cu două zile, o nouă rectificare bugetară, Ministerului Agriculturii fiindu-i alocate, suplimentar, 1,2 miliarde de lei, banii fiind destinați acoperirii sumelor necesare plății finale din subvențiile agricole aferente anului 2020. Astfel că, începând cu data de 2 decembrie, APIA ve demara plățile finale cuvenite fermierilor sub forma subvențiilor agricole. Totodată, vor fi achitate despăgubirile către fermieri pentru pagubele pricinuite de secetă, precum și sunvenția la motorina utilizată în agricultură.

”Rectificarea bugetară din această ședință de guvern, unde Ministerul Agriculturii a primit o sumă de peste 1,2 miliarde lei, ne permite să finalizăm toate plățile privind subvențiile către fermieri. La această dată, din avansuri sunt plătite aproximativ 96%, pentru 750.000 de fermieri. S-au plătit până acum 1,370 miliarde de euro, cu 103 milioane euro mai mult decât s-a plătit în tot anul trecut către fermieri. De asemenea, ne permitem să ne ținem de cuvânt și anume să finalizăm acele despăgubiri pentru secetă, pe care le-am inițiat în septembrie și să avem și alte cheltuieli legate de subvențiile pentru motorină”, a anunțat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, la finalul ședinței de Guvern.

La nivel național, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), la data de 10 iulie a.c., a finalizat Campania de primire a Cererilor Unice de Plată pentru anul 2020, în cadrul căreia au fost înregistrate un număr de 830.898 cereri, pentru o suprafață declarată la plată de 9.879.977 hectare. În Teleorman, au depus cereri unice de plată 15.785 de fermieri, pentru o suprafață agricolă însumând 429.283 hectare.

Pe primele locuri în clasamentul județelor cu cele mai mari suprafeţe agricole solicitate la plată de către fermieri se află județele : Timiș – 540.317,91 ha, Constanța – 500.657,75 ha, Teleorman – 429.283,14 ha, Dolj – 424.522,65 ha și Ialomița – 378.820 ha.

Sprijinul financiar acordat fermierilor este asigurat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Reamintim că plata avansului la subvențiile agricole APIA se va încheia pe data de 30 noiembrie, iar din data de 2 decembrie APIA va demara plata integrală a sumelor cuvenite fermierilor sub formă de subvenții agricole, cu termen de finalizare 30 iunie 2021.

George ZAVERA