Din 15 iulie 2020, tinerii fermieri pot accesa suma nerambursabilă de 50.000 euro

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că sub-măsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” va fi lansată începând cu data de 15 iulie a.c., iar cererile de finanțare se pot depune până la data de 15 octombrie 2020. Suma alocată pentru această sub-măsură de finanțare nerambursabilă este de 42 de milioane de euro, din care 20 de milioane este destinată tinerilor din Diaspora care vor să se întoarcă în țară și să practice eagricultura. Sprijinul financiar pentru instalarea tinerilor fermieri la conducerea unei exploatații agricole, pentru prima oară, este de maxim 50.000 de euro pe fermă, ajutorul financiar fiind 100% nerambursabil.

“Am lansat noi sesiuni de depunere proiecte. Avem pentru înființarea grupurilor de producători în sectorul pomicol 1.985.000 de euro. Avem programul privind instalarea tânărului fermier, măsură ce va fi lansată în 15 iulie și până în 15 octombrie, în sumă totală de 42.000 de milioane de euro, din care 20 de milioane sumă dedicată celor care aplică din Dispora. Submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” este o sesiune așteptată de producătorii agricoli. Acolo unde există posibilitatea vom acorda și până la 50 ha teren”, a arătat Oros.

Ministrul agriculturii a precizat totodată că în luna august vor mai fi lansate două sub-măsuri de finanțare : sM 3.1 „Sprijin pentru participarea pentru prima dată la schemele de calitate” și sM 3.2 „Sprijin pentru activitățile de informare şi de promovare desfășurate de grupurile de producători în cadrul pieței interne”. ”Am mutat 12 milioane euro și pentru sub-măsura de înființarea a abatoarelor de capacitate mică în zona montană”, a mai spus Oros.

“Tinerii (din Diasporă n. red.) care doresc să se întoarcă acasă și să facă agricultură pot prelua inclusiv expoatațiile agricole de la părinți și, venind cu un plan de afaceri, de dezvoltare, beneficiază de aproape 20 de milioane de euro”, a adăugat Oros.

Suma maximă acordată pentru proiectele depuse pe sub-măsura 6.1 privind instalarea tinerilor fermieri la conducrea unor exploatații agricole este de 50.000 de euro, integral nerambursabilă.

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se acordă sub formă de sumă forfetară în două tranșe. Astfel, 75% din cuantumul sprijinului financiar se acordă la semnarea Contractului de finanțare, iar diferența de 25% se va achita fermierului în funcţie de implementarea corectă a Planului de afaceri, fără a depăși trei, respectiv cinci ani pentru exploatațiile pomicole, de la semnarea contractului de finanțare.

George ZAVERA