Dictatorul

Pe 26 ianuarie 1918, la Scornicești, s-a născut Nicolae Ceaușescu, care a murit împușcat la Târgoviște, în ziua de Crăciun, pe 25 decembrie 1989. Nicolae Ceaușescu s-a căsătorit cu Elena și a avut trei copii, pe Nicu, Zoie și Valentin. Tatăl lui Nicolae Ceaușescu, Andruță, era un cioban din Polovraci, susținător al lui Ion Mihalache și al Partidului Țărănesc. Andruță a fost o perioadă scurtă primar la Scornicești. Mama viitorului dictator, Alexandrina, provenea din familia unui ofițer din armata lui Tudor Vladimirescu. Era o femeie foarte religioasă, iar Nicolae Ceaușescu, cel care altfel a demolat biserici, a comandat construirea unei biserici în Scornicești, deși el era ateu.

Nicolae Ceaușescu a fost secretar general al Partidului Comunist Român de la 1 iulie 1965 până pe 25 decembrie 1989, când a fost împușcat. Tot Nicolae Ceaușescu a fost primul președinte al României, din 29 aprilie 1974.

La Revoluția din 1989, pe 22 decembrie, printr-un decret al CFSN semnat de Ion Iliescu a fost constituit Tribunalul Militar Excepțional, care pe 25 decembrie avea să-i condamne la moarte pe soții Nicolae și Elena Ceaușescu, într-un trucat proces sumar.

În timpul dictaturii lui Nicolae Ceaușescu, ziua acestuia de naștere era sărbătorită pe data de 26 ianuarie, ca după aceea să se dovedească faptul că acesta era născut pe 23 ianuarie 1918. Tatăl dictatorului, Andruță, era un țăran care avea trei hectare de pământ, câteva oi și un atelier de croitorie, nu se interesa de copii, fura și bea, sărea repede la bătaie și înjura. Nicolae Ceaușescu a făcut patru clase la școala din sat; nu avea cărți, și mergea la școală desculț. Nu avea prieteni, era nervos și imprevizibil, iar la 11 ani a plecat la București, unde s-a angajat ucenic la un cizmar, Alexandru Săndulescu, membru activ al Partidului Comunist Român; acesta l-a inițiat pe tânărul ucenic de la cizmărie în misiuni conspirative. Nicolae Ceaușescu a fost arestat prima oară în 1933, pentru agitație comunistă. Au urmat mai multe arestări și eliberări, până a devenit conducătorul suprem al României. După cel de-al doilea război, în perioada colectivizării, a fost subsecretar de stat la Ministerul Agriculturii. În

decembrie 1957 a avut gradul de general-locotenent de armată, și a întemnițat mai mulți țărani. După ce a devenit conducătorul statului a fost bine primit la toate curțile europene și americane, a venit impresionat din Coreea comunistă și a comandat demolarea mai multor biserici și cartiere și construirea Casei Poporului, îndelun hulită, dar în care se lăfăie astăzi parlamentari. După uciderea sa la Târgoviște a fost abrogată pedeapsa cu moartea.

Ioan DUMITRESCU