Diaspora mai are de așteptat

Printre țintele campaniei electorale a partidelor din coaliția actuală de guvernare a fost diaspora românească, care le-a votat în toate scrutinurile.

Iar una dintre cele mai des folosite sintagme adresate românilor din afara țării se referea la întoarcerea lor în țară ca să pună umărul la propășirea ei.

Experiența creșterii salariilor medicilor și cadrelor medicale, care a diminuat drastic exodul acestora spre Occident, ar putea fi aplicată în sens invers, și pentru românii din diaspora. Adică salarii atractive în România, care să-i determine să se întoarcă în țară. Iar pentru asta ar trebui să fie mărit salariul minim pe economie, la care se raportează o serie de alte venituri. Mai ales că majoritatea beneficiarilor care muncesc în diaspora se bucură în țările gazdă de aceeași retribuție minimă.

Luni, 28 decembrie, premierul Florin Cîți a anunțat că salariul minim va crește cu 70 lei, de la 2230 lei la 2400 lei brut, cel puțin pentru primele luni ale anului 2021, deși sindicatele ceruseră o creștere de 100 lei. Transformat în euro, noul salariu minim înseamnă circa 494 euro.

Incomparabil mai mic decât salariul minim din țările în care muncesc cei mai mulți dintre români. Astfel, în Spania salariul minim este de 1050 de euro, În Anglia circa 1350 euro, În Franța 1539 euro, în Germania 1594 euro, în Irlanda 1650 euro, în Danemarca 1650 euro și în Suedia 1550 euro.

Oricât ar fi de mare dorul de țară, de rude, de prieteni și chiar de copii, e greu să renunți la o retribuție de 2-3 ori mai mare numai din patriotism. Ți-ai face rău și ție și celor dragi. Așa că mai e de așteptat până când românașii noștri vor rezolva forței de muncă din România. Prin urmare o să apelăm în continuare la vietnamezi și pakistanezi.

Șt. B.