Dezbateri pe marginea bolilor profesionale, la ITM Teleorman

Zilele trecute la sediul ITM Teleorman, s-a desfăşurat o conferinţă de presă,
cu ocazia zilei internaţionale a securităţii şi sănătăţii în muncă. În cadrul acestui eveniment căreia au fost analizate şi dezbătute situaţii privind bolile profesionale şi accidentele de muncă.
Potrivit statisticilor, în perioada 2008-2013 Inspectoratul Teritorial de Muncă al judeţului Teleorman a înregistrat un număr de şapte cazuri de boli profesionale.
Astfel, în anul 2008 au fost înregistrate trei cazuri de boli profesionale la
S. C. KOYO România, în cazul unui sortator, care prin folosirea de alcool tehnic, acesta a fost depistat cu bronşită cronică.
La S.C. IAICA S.A., un sub-inginer, care a lucrat cu benzen, a fost diagnosticat cu tumoră la vezică. Un alt caz, a fost semnalat la Spitalul de Pneumoftiziologie din Roşiorii de Vede, acolo unde un îngrijitor, care se ocupa de curăţenie, a fost infectat cu bacilul KOCH, acesta fiind diagnosticat cu TBC pulmonar.
În anul 2009 a fost înregistrat un singur caz de boală profesională tot la Spitalul de Pneumoftiziologie din Roşiorii de Vede, unde un asistent medical a fost infectat cu bacilul KOCH, şi astfel a fost diagnosticat cu TBC pulmonar.
În anul 2010 a fost înregistrat un alt caz similar de boală profesională la aceeaşi unitate spitalicească, pacientul având acelaşi diagnostic, iar în anul 2011, bacilul KOCH a mai făcut o victimă în cazul unei infirmiere la acelaşi spital.
Iar în 2012 s-a înregistrat un caz de boală profesională la S.C. KOYO România, în cazul unui angajat, care prin folosirea uleiului mineral, acesta a fost diagnosticat cu eczemă alergică.
Din analiza dosarelor de cercetare a evenimentelor de acest fel, reiese clar că toate accidentele de muncă s-au produs ca urmare a încălcării prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă. Încălcări ale reglementărilor au fost făcute atât de către angajatori, cât şi de către lucrători.
Angajatorii s-au făcut vinovaţi, de contactarea acestor boli, fie printr-o instruire insuficientă sau inadecvată făcută lucrătorilor, fie prin folosirea în procesul de muncă a echipamentelor de muncă uzate sau neverificate la timp, sau printr-o amenajare a locurilor de muncă, uneori defectuoasă.
Lucrătorii au fost cei care au încălcat de cele mai multe ori instrucţiunile de lucru.
În acest sens, inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Securitate şi Sănătate în Muncă, vor continua controalele cu exigenţă sporită, în cadrul activităţilor din unităţile de pe raza judeţului Teleorman, pentru a preveni producerea accidentelor de muncă.

Mirel MANAFU