Despre banii unora

Despre ce sporuri primesc angajații de la stat se pot spune multe, și multe sunt și adevărate, dar și revoltătoare. Există astfel sporuri pentru munca la calculator, sporuri de toxicitate, sporuri pentru uzura prematură a organismului, dar și sporuri pentru praf, fiind doar câteva dintre beneficiile pe care le primesc bugetarii. În cazul unora, aceste beneficii le aduc mii de lei în plus la salariu. Însuși premierul Cîțu spune că a luat, fiind surprins de existența acestor beneficii. Deși fost ministru la Finanțe, Florin Cîțu spune că există astfel de sporuri și ar vrea ca ele să dispară. Acesta este unul din motivele întârzierii proiectului de buget pe anul 2021.

Angajații de la Parlament primesc lunar un spor de 15 % din salariu, pentru condiții vătămătoare. Explicația constă în faptul că funcționarii de aici sunt afectați de undele electromagnetice care se propagă prin clădire. Deși toți bugetarii de aici lucrează în condiții vătămătoare, sporul șefilor ajunge să fie și de opt ori mai mare față de angajații de rând. Astfel un secretar general încasează un spor lunar de 3.030 lei, aproape cât salariul mediu, în timp ce un secretar general adjunct, cum a fost cazul teleormăneanului Timotei Stuparu, primește spor de 2.315 lei, iar un șef de serviciu primește 1.784 lei. Cele mai mici sporuri le ia un muncitor, 285 lei, chiar dacă lucrează în aceeași clădire și se luptă cu aceste unde electromagnetice ca și șeful său.

Angajații de la instituția Avocatul Poporului primesc sporuri pentru că își obosesc ochii în fața computerului și lucrează astfel în condiții vătămătoare. Și judecătorii Curții Constituționale primesc sporuri. Angajații Ministerului Educației primesc și ei bani ca sporuri la salariu pentru că lucrează în mediu toxic, iar cei din Ministerul Transporturilor primesc sporuri pentru faptul că pe clădirea ministerului se află o antenă.

Despre sporurile respective, deputatul social-democrat de Teleorman Florin Savu Piper afirmă că este o nouă tentativă a actualului Guvern de a strânge bani la buget. Deputatul Florin Piper mai afirmă că drepturile salariale respective sunt un bun câștigat care ar trebui să fie intangibil.

Ioan DUMITRESCU