Despre amnistie și grațiere

Dicționarul Explicativ al limbii române spune că amnistia este un act al puterii suverane, cu caracter colectiv, prin care unei categorii întregi de indivizi sau de fapte penale – crime, delicte, etc. – li se suspendă pedeapsa; un fel de iertare obștească. Este un act al puterii de stat prin care se înlătură răspunderea penală pentru o infracțiune săvârșită; scoaterea de sub sancțiunea legii a unui fapt penal sau civil printr-un act al puterii de stat. În ce privește grațierea, definiția din Dicționarul Explicativ al limbii române spune că aceasta ar însemna reducerea sau anularea pedepsei unui condamnat printr-un act emis de șeful statului, de președinte. Înseamnă a acorda unui condamnat, iertarea, partial sau totală, în executarea pedepsei, printr-un act emis de șeful statului, care la noi este președintele; iertarea pedepsei unui condamnat.

Vorbind cu deputatul social-democrat Valentin Gabriel Boboc, parlamentar la al doilea mandat consecutiv, om care face parte din Legislativul țării, despre Legea amnistiei și grațierii, acesta a declarat că „în an centenar este foarte normal, este omenește să dai o lege a clemenței, a iertării păcatelor. Există două variante ca această lege să prindă contur: ori să fie dată prin Ordonanță de Urgență a Guvernului, apoi să ajungă în Parlament, unde și opoziția și puterea pot aduce amendamente inițiativelor guvernamentale, aceasta fiind varianta scurtă până să ajungă pe masa președintelui pentru promulgare, ori să fie inițiată de Parlament, să fie discutată în ședințele pe comisii, dezbătută în ambele Camere, aprobată după amendamente, și apoi să ajungă la președinte pentru promulgare.” Deputatul Valentin Boboc susține că Guvernul și guvernanții știu starea jalnică a penitenciarelor din România. Deputatul Boboc susține că nu s-a făcut nimic în ultimii ani pentru îmbunătățirea dezastrului din închisori.

„Eu personal am vizitat două penitenciare: cel de la Rahova și cel de la Jilava. Am văzut acolo o stare dezastruoasă de funcționare. Există o suprapopulare a pușcăriilor, și o mizerie de nedescris, chiar dacă despre penitenciarul Rahova se spune că este cel mai curat. Nu vrem să le facem deținuților închisori de cinci stele, dar nici nu trebuie să îi exterminăm. Ei au ajuns în închisori pentru a-și săvârși pedeapsa de privare de libertate; nu trebuie să transformăm închisorile noastre în lagăre de exterminare!”

De altfel, deputatul social-democrat Valentin Boboc susține că în toate țările civilizate, la trei, patru ani se dau amnistii și grațieri. Valentin Boboc, întrebat dacă legea respectivă este cu anume dedicație, susține că nu. Întrebat dacă președintele Klaus Werner Iohannis a grațiat pe cineva pe perioada mandatului său, deputatul susține că nu are cunoștință. Oricum, susține deputatul, legea amnistiei și grațierii ar conduce la descongestionarea penitenciarelor, iar dacă ar elibera ar aduce pe străzi o serie de infractori, delincvenți, criminali, hoți, borfași, etc…

Ioan DUMITRESCU