Despăgubiri pentru pesta porcină africană în valoare de 14.450 de lei, pentru 4 exploatații din Teleorman

Potrivit ANSVA, din totalul celor cinci focare de pestă porcină africană depistate în gospodăria populaţiei din județul Teleorman au fost plătite despăgubiri pentru patru exploatații, în valoare de 14.450 de lei.

În județul Teleorman, primul caz de PPA a fost confirmat în probele prelevate din resturi de cadavru de porc (os lung) găsite într-o zonă în extravilan, în pădurea Slobozia Mândra, în data de 16 octombrie. La două zile, PPA a fost confirmată în probele prelevate de la un porc dintr-o gospodărie din satul Cucuieți, comuna Scrioaștea, iar în data de 20 octombrie, PPA a fost confirmată în probele prelevate de la 4 porci dintr-o gospodărie din Satul Scrioaștea, comuna Scrioaștea.

Pozitive pentru PPA au fost și probele prelevate de la 3 porci dintr-o gospodărie din satul Ștorobăneasa, comuna Ștorobăneasa, rezultatele fiind făcute publice în data de 22 octombrie.

La sfârșitul lunii octombrie, în data de 29 octombrie 2018, boala a fost confirmată în probele prelevate de la porci dintr-o gospodărie din satul Beiu, comuna Ștorobăneasa.

Dintr-un comunicat de presă al ANSVA, până la data de 8 octombrie 2018, PPA evoluează în 283 de localități din 18 județe, cu un număr de 1084 de focare (dintre care 16 în exploatații comerciale) și 146 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 360.647 de porci afectați de boală. Tot până la această dată, au fost despăgubiți 7.826 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 189.506.290 de lei, potrivit aceleiași surse.

Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

Evoluţia bolii este permanent monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

M. MEILĂ