Despăgubiri de peste 31.000 lei, acordați teleormănenilor afectați de pesta porcină africană

Șapte exploatații din Teleorman, dintr-un total de opt în care a fost confirmată pesta porcină africană până la data de 23 noiembrie 2018, au primit despăgubiri în valoare de 31.510 lei, potrivit ANSVA.

În județul Teleorman, până la data menționată anterior au fost confirmate 7 focare în gospodăriile populației și 56 de cazuri la mistreți. Primul caz de PPA a fost confirmat în probele prelevate din resturi de cadavru de porc (os lung) găsite într-o zonă în extravilan, în pădurea Slobozia Mândra, în data de 16 octombrie. La două zile, PPA a fost confirmată în probele prelevate de la un porc dintr-o gospodărie din satul Cucuieți, comuna Scrioaștea, iar în data de 20 octombrie, PPA a fost confirmată în probele prelevate de la patru porci dintr-o gospodărie din Satul Scrioaștea, comuna Scrioaștea.

Pozitive pentru PPA au fost și probele prelevate de la trei porci dintr-o gospodărie din satul Ștorobăneasa, comuna Ștorobăneasa, rezultatele fiind făcute publice în data de 22 octombrie.

La sfârșitul lunii octombrie, în data de 29 octombrie 2018, boala a fost confirmată în probele prelevate de la porci dintr-o gospodărie din satul Beiu, comuna Ștorobăneasa.

Cele mai recente cazuri de PPA au fost confirmate în județul nostru, în probele prelevate de la doi porci dintr-o gospodărie din comuna Cervenia și de la trei cadavre de porc mistreț depistate pe fondul de vânătoare “9 între Olturi“ pe raza comunei Slobozia Mândra.

Dintr-un comunicat de presă al ANSVA, până la data de 23 noiembrie 2018, PPA evoluează în 289 de localități din 17 județe, cu un număr de 1108 focare (dintre care 16 în exploatații comerciale) și 234 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 361.132 de porci afectați de boală.

Până la această data (23.11.2018) au fost despăgubiți 7.930 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 205.580.960 de lei.

Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

M. MEILĂ