Deşi trebuia începută ieri, 15 mai, distribuirea tichetelor valorice pentru „Rabla 2013“ a fost amânată

REMAT-urile autorizate să participe la programul “Rabla 2013” ar fi trebuit să primească începând de ieri, 15 mai, tichetele valorifice emise de către Administraţia Fondului pentru Mediu, pe care să le acorde proprietarilor de maşini mai vechi de 10 ani aduse spre casare. În Teleorman, ca şi în anii trecuţi, sunt autorizate să primească maşini la casare şi să acorde tichetele valorice două firme, şi anume SC Dan Construct SRL, din Alexandria şi SC Ideal Com SRL, din Turnu Măgurele.
Deşi Rovana Plumb, ministrul Mediului, a anunţat recent că Administraţia Fondului pentru Mediu va începe în data de 15 mai a.c să distribuie tichetele valorice, firmele care casează maşini vechi, dar şi deţinătorii care vor să renunţe la autoturismele mai vechi de 10 ani trebuie să mai aştepte. Din motive care urmează a fi explicate, Administraţia Fondului pentru Mediu încă n-a reuşit să se încadreze în programul pe care singură şi l-a stabilit, distribuirea tichetelor fiind amânată..
Conform anunţurilor anterioare, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC) a hotărât să emită pentru acest an, prin intermediul Administraţiei Fondului de Mediu (AFM), 20.000 de tichete pentru Programul de înnoire a parcului auto. Din cele 20.000 de tichete, 17.000 sunt pentru persoane fizice şi juridice şi 3.000 de tichete pentru instituţiile publice.
Ministrul Mediului a precizat că proiectul privind Programul “Rabla” 2013 a fost lansat în dezbatere publică pe site-urile Administraţiei Fondului de Mediu şi cel al Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, timp de o săptămână fiind aşteptate sugestiile şi propunerile celor interesaţi. Începând din 22 aprilie, timp de 14 zile lucrătoare, s-a derulat sesiunea de depunere şi validare a dosarelor colectorilor şi dealerilor, după perioada de trei zile aferentă contestaţiilor demarând distribuirea efectivă pe piaţă a tichetelor, respectiv în data de 15 mai a.c.
Tichetul are valoarea de 1.500 euro (6.500 lei) şi este transmisibil, putând fi decontat la achiziţionarea unei maşini noi, până la data de 20 noiembrie. Tichetul nenominal poate fi vândut şi, prin urmare, folosit de către “purtătorul” acestuia pentru a obţine reducerea de 6500 de lei la achiziţionarea unei maşini noi.
Celor ce achiziţionează o maşină electrică li se acordă prin programul “Rabla“ un bonus de 2.500 de euro.
În comparaţie cu acest an, când au fost emise doar 20.000 de tichete, în 2012 Administraţia Fondului de Mediu a alocat pentru Programul “Rabla”, în două etape, 171 de milioane de lei, sumă care a permis scoaterea din uz a 45.000 de autoturisme mai vechi de 10 ani.

George ZAVERA