Descinderi la ”pianiștii” din Teleorman

”Pianişti” din Teleorman au fost ridicaţi de mascaţi în urma unei noi operaţiuni declanşate de ofițerii de la Crimă Organizată şi procurorii DIICOT, susținuți de ofițeri americani. Suspecţii sunt acuzaţi că organizau licitaţii false pe internet.

În goana după mulţi bani făcuţi într-un timp cât mai scurt, zeci de tineri teleormăneni au îngroşat rândurile infractorilor ce se îndeletnicesc cu activităţi ce intră în sfera criminalităţii informatice.

Modul de operare al acestor „pianişti” sau “hackeri” cum le place să se autointituleze nu este străin teleormănenilor. De ani de zile escrocii teleormăneni oferă spre vânzare mai ales autoturisme, bărci cu motor, motociclete, dar şi aparatură electronică, toate, evident, sub preţul pieţii, pentru a-i atrage mai uşor în capcană pe eventualii clienţi. După dau câteva ţepe, aceştia încep să arunce cu banii în stânga şi-n dreapta pe maşini, cazinouri şi haine.

Din păcate pentru ei, banii făcuţi peste noapte atrag şi invidia celor din jur care imediat încep să-şi pună întrebări, iar zvonul că se ocupă cu „furăciuni pe net” se răspândeşte rapid. Deşi oamenii legi îi cunosc pe mulţi dintre aceştia „pianişti”, dovezile sunt insuficiente pentru a-i lega.

Structura grupurilor de “hackeri” este una complexă: “săgeata”, „racolatorul de săgeţi”, autorul infracţiunii (licitatorul) şi liderul de grup.

După ce obiectul este scos la licitaţie, urmează o negociere de câteva ore pe mail între infractor şi cel care a câştigat licitaţia. Pentru a-i câştiga încrederea, autorul fraudelor se oferea să plătească taxele („shiping-ul”) şi îl momea cu diverse discounturi. Cumpărătorului i se cere să plătească o sumă de bani drept avans. După ce banii erau viraţi prin servicii de transfer rapid sau cont bancar, infractorul dispărea. Sumele furate variază între 1000 şi zeci de mii de euro.

Nu autorul încasează banii, ci anumiţi complici. Aceştia se numesc “săgeţi” şi percep un comision din banii transferaţi pe numele lui. O săgeată nu se foloseşte de foarte multe ori pentru ca poliţia să nu îi ia urma. Ei sunt cei mai tineri membri ai grupului şi de cele mai multe ori provin din medii sărace.

La polul opus sunt “licitatorii” şi liderii de grup care provin din familii înstărite care le pot facilita, cu influenţa şi banii pe care îi au, pedepse mai mici în cazul în care ar fi prinşi.

O altă modalitate de fraudare practicată de “hackeri” este cea a licitaţiilor false în afara site-ului eBay. Primul pas făcut de aceştia este să dea „SPAM”, adică să trimită e-mail-uri către sute de mii de utilizatori Ebay, pentru a obţine, astfel, datele conturilor acestora, după care infractorul ia legătura cu victima, în afara site-ului. Acesta îi trimite mail-uri din partea Ebay-ului, care confirmă existenţa produsului, pentru a câştiga încrederea cumpărătorului, care, odată ce are confirmarea că produsul există, trimite banii prin Money Gram, Paypal sau prin altă modalitate de transfer bancar. Odată ridicaţi banii, se încheie orice comunicare cu victima, fără ca aceasta să primească produsul pentru care a plătit avansul.

C. DUMITRACHE