Deputat în Parlamentul României, dar marea ei iubire a rămas muzica populară

Îndrăgita interpretă de muzică populară Floarea Calotă s-a născut la 27 martie 1956 în comuna Beuca, nu departe de Siliştea Gumeşti, locul unde a venit pe lume şi a copilărit marele scriitor teleormănean Marin Preda. Copilăria şi-a petrecut-o în satul natal, încă din fragedă pruncie încântându-i pe sătenii prezenţi la serbările şcolare cu vocea ei inconfundabilă, cu talentul de a interpreta cântece populare specifice zonei, dar şi din repertoriul nemuritor al Mariei Lătăreţu. Urca pe scenă cu o bucurie fără seamăn, de multe ori scena era pur şi simplu o masă pe se suia şi cânta spre a fi auzită şi admirată. Chiar artista mărturiseşte că era “acel public minunat format din părinţi, bunici, vecini, rude, care îmi trimitea acel flux de admiraţie, pe care întotdeauna îl primeam cu încântare”. Studiile liceale le-a absolvit la Roşiorii de Vede, în municipiul unde s-a stabilit pentru foarte mulţi ani, unde a lucrat şi împreună cu scriitorul şi pictorul Nicolae Lupu şi-au întemeiat o familie admirabilă. Din fericirea lor, aşa cum a vrut bunul Dumnezeu, au venit pe lume copiii Ioana şi Mihai.
Încă din anii copilăriei, Floarea Calotă, după cum mărturiseşte adesea, visa să ajungă la fel de valoroasă ca marea interpretă de muzică populară Maria Lătăreţu. Pe plan naţional a debutat, cu un succes formidabil, în cadrul emisiunii-concurs “Floarea din grădină” (1977) organizat de Televiziunea Română , pe scena căreia urcau cei mai valoroşi tineri interpreţi din toate zonele etnofolclorice ale ţării, teleormăneanca noastră câştigând trofeul festivalului, spre admiraţia milioanelor de iubitori de muzică populară. Are numeroase înregistrări la radio, la televiziune şi pentru arhiva Institutului de Folclor “Constantin Brăiloiu” al Academiei Române. A cântat pe numeroase scene din întreaga ţară dar a întreprins turnee şi în câteva din ţările vecine, între care şi Bulgaria şi statele fostei Republici Iugoslavia, pentru a face cunoscută muzica populară românească autentică, tradiţiile culturale ale teleormănenilor.
Floarea Calotă a intrat în politică în anul 1990, votul popular propulsând-o ca deputat în Parlamentul României, în legislaturile 1990-1992 şi 1992-1996, susţinută fiind de Frontul Salvării Naţionale (FSN). În politică a fost deosebit de activă până în anul 1996, după care a hotărât să se dedice exclusiv muzicii populare. Locuieşte în Bucureşti, împreună cu cei doi copii ai săi, proveniţi din căsătoria cu scriitorul şi pictorul Nicolae Lupu, cel care a păşit, în urmă cu câţiva ani, în lumea umbrelor. Omul de cultură care a lăsat în urma sa, alături câteva de zeci de cărţi, şi o legendă în care există o mare doză de adevăr. Din prea multă iubire faţă de cea care i-a adus pe lume doi copii, Nicolae Lupu şi-a pictat chipul soţiei pe tavanul bisericii din localitatea ei natală. Maica Domnului întruchipată de Nicolae Lupu pe tavanul bisericii din comuna Beuca, a cărei pictură a reinstaurat-o, are trăsăturile soţiei sale, Floarea Calotă rămânând şi în acest fel în amintirea sătenilor pentru eternitate.

George ZAVERA