Debutul sezonului gripal, declarat de Institutul Național de Sănătate Publică

Limitarea accesului vizitatorilor în spitale, printre măsurile luate de DSP Teleorman

Numărul cazurilor de gripă înregistrate în ultima perioadă, în creștere cu peste 20% față de nivelul așteptat, dar și declararea de către CNSCB-INSP a debutului sezonului gripal, a determinat DSP Teleorman să ia măsuri pentru limitarea cazurilor de îmbolnăviri în perioada care urmează. Astfel, DSP Teleorman recomandă celor care au simptome asemănătoare gripei să consulte medicul de familie, în vederea stabilirii unui diagnostic și, după caz, pentru a primi indicație de spitalizare, se arată într-un comunicat de presă al DSP Teleorman.

De asemenea, trebuie făcut un triaj zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, iar în eventualitatea în care a fost depistat cineva cu simpotmatologie respiratorie, acesta să fie scos temporar din colectivitate.

Nu în ultimul rând s-a luat măsura limitării accesului vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc.

DSP Teleorman recomandă continuarea vaccinării antigripale.

Trebuie menționat că gripa se aseamănă cu răceala, dar gripa are o simptomatologie specifică, după cum urmează:

  • debutul este brusc şi violent;
  • febra, de 39 – 40 de grade, este deseori însoţită de stări de oboseală, tuse uscată, frisoane, dureri puternice de cap, dureri oculare şi roşu în gât. Febra poate dura de la 3 până la 5 zile.

Tusea este şi ea prezenta şi poate avea o durată de manifestare până la două luni, persistând chiar şi după dispariţia celorlalte simptome.

  • durerile musculare sunt mult mai acute decât în cazul răcelii, iar frisoanele sunt însoţite de dureri abdominale şi ale oaselor, precum şi senzaţie de usturime a ochilor;
  • stările de greaţă şi vomă sunt, de asemenea, asociate gripei, iar în cazuri grave acestea pot evolua şi în alte probleme gastro-intestinale.

În această situație este indicată izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei.

Pentru a evita contactarea gripei, medicii recomandă: respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare), igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului și evitarea aglomerațiilor.

M. MEILĂ