De ziua lor, romii din Teleorman și Giurgiu au sărbătorit conform propriilor tradiții

Ziua internațională a romilor se sărbătorește în fiecare an la data de 8 aprilie. Ideea de a marca o astfel de zi a luat naștere la Londra, în anul 1971, la primul Congres al romilor din lumea întreagă luându-se decizia ca 8 aprilie să devină Ziua Internațională a Romilor. Scopul manifestărilor organizate în această zi este acela de a atrage atenția societății, și în mod special guvernelor, celor ce conduc destinele omenirii asupra problemelor cu care se confruntă romii din toate țările lumii. În această zi specială pentru comunitățile de romi se comemorează, totodată, romii omorâți de naziști în timpul celui de-al doilea Război Mondial. La Congresul Internațional al Romilor a fost adoptat, ca imn internațional al romilor, cântecul ”Gelem, gelem”.

În anul 2006, la inițiativa deputatului Nicolae Păun, data de 8 aprilie a devenit, oficial, “Sărbătoarea etniei romilor din România”. De atunci și până în prezent, prin grija președintelui Partidei Romilor Pro-Europa – Sucursala Teleorman, Mielu Lixandru – Ziua Internațională a romilor a fost sărbătorită și la Alexandria, în diferite locații, evenimetul din acest an, la care au participat reprezentanți ai organizației din 20 de localități teleormănene, precum și reprezentanți ai Sucursalei Giurgiu a Organizației Partida Romilor Pro-Europa, având loc la restaurantul Papacip. La acest eveniment, conducerea centrală a Organizației Partida Romilor Pro Europa a fost reprezentată de Ion Roșu.

Așa cum se cuvine la un astfel de eveniment deosebit de important pentru etnia romilor, un grup de elevi romi din cadrul Școlii Gimnaziale Buzescu, coordonați de profesoara M. Margareta, au prezentat un excelent program artistic, constând în recitarea de poezii în limba romani, în susținerea de cântece și dansuri populare tradiționale.

În cadrul acestui eveniment, a fost anunțată înființarea Centrului Regional Teleorman al Partidei Romilor Pro-Europa, din care face parte și Sucursala Giurgiu, al cărei președinte este Mielu Lixandru. Dincolo de atmosfera sărbătorească, între conducerea Sucursalei Teleorman a Partidei Romilor Pro-Europa și reprezentanții romilor din județele Teleorman și Giurgiu s-a purtat un amplu și fertil dialog referitor la problemele cu care se confruntă comunitățile de romi. Conducerea Sucursalei Teleorman și, în același timp, a Sucursalei Giurgiu a Partidei Romilor Pro-Europa le-a dat asigurări privind o implicare la fel de activă ca și până acum în rezolvarea problemelor care sunt de competanța acestei organizații. Romii vor fi sprijinți să-și rezolve problemele pe care mulți dintre ei le au pe linia stării civile : emiterea pentru aceștia și pentru copiii lor de certificate de naștere, certificate de căsătorie, cărți de identitate, să se înscrie și să urmeze cursuri de calificare în diferite meserii, cu prioritate în cele tradiționale, să-și găsească mai ușor locuri de muncă. Acțiuni în cadrul cărora un rol deosebit de important va reveni și Asociației Glasul Romilor.

În cadrul evenimentului organizat la Alexandria, romii au semnalat faptul că Biroul județean pentru romi din cadrul Prefecturii Teleorman nu funcționează de ceva vreme, ceea ce își pune negativ amprenta pe acțiunile ce ar trebui avute în vedere spre a fi organizate în sprijinul etniei romilor. Partida Romilor Pro Europa așteaptă de la conducerea Prefecturii Teleorman să analizeze acest aspect și să solicite Sucursalei Teleorman a Partidei Romilor Pro-Europa să desemneze persoana care să reprezinte romii în cadrul acestei instituții.

Începând de săptămâna viitoare, în școlile gimnaziale și liceeele din Teleorman și Giugiu va fi derulată campania de sprijinire a romilor pentru a ocupa locurile repartizate lor conform legii, campania fiind simbolic denumită “Eu îți dau recomandarea”.

George ZAVERA