De Zărezan, vinul fiert a dezlegat , mai întâi, limbile, apoi le-a împleticit

În acest an Sărbătoarea Zărezanului a fost un pic mai aparte din cauza zăpezii căzute săptămâna trecută. Mai precis, oaspeţii bulgari au ajuns cu o întârziere de aproape două ore, după ce au avut dificultăţi la traversarea Dunării.
Nebănuind ce se va întâmpla, unii dintre cei care participă în mod tradiţional la această sărbătoare, s-au grăbit să urce pe Ruscă, un deal plantat cu viţă de vie din apropierea municipiului reşedinţă de judeţ. Cum gerul era amplificat de un vânt subţire, oamenii au aprins focul, au fiert vin şi au stat la taclale în aşteptarea oficialităţilor. S-a cântat pe mai multe voci, s-a dansat şi s-a fluierat haiduceşte şi chiar s-au recitat poezii. Timpul a trecut astfel pe nesimţite iar vinişorul de poamă rară, “s-a suit în cap fără scară”, vorba cântecului. Aşa că atunci când au apărut reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene, împreună cu oaspeţii bulgari, nu mai exista nici măcar o umbră de supărare. Dimpotrivă, s-a lăsat cu îmbrăţişări şi pupături, iar cum chercheleala este o stare universală s-au spart toate barierele lingvistice, iar voia bună a fost generală. Slujba de pomenire a Sfântului Trifon, patronul viei şi vinului şi stropirea viţelor de vie cu agheasmă n-au mai avut solemnitatea din alţi ani, în aceste condiţii. Pentru că aproape toată lumea abia aştepta să se înfrupte din fripturile şi din cârnaţii care sfârâiau pe grătar şi să se încălzească cu vinul fiert.
Nu ştim dacă întârzierea autorităţilor a fost de vină pentru absenţa tradiţionalului berbec la proţap, dar în voia bună generală nimeni n-a mai avut timp să observe acest lucru.
Cu această ocazie cei prezenţi au putut să remarce talentul de recitator şi virtuozitatea de dansator ale consilierului local Stelian Tălpigă, de la PP-DD, care a fost unul dintre liderii primei părţi a serbării, desfăşurată în aşteptarea oficialilor.
Ca în fiecare an, a fost o sărbătoare reuşită, de ţinut minte. Iar dacă la un moment dat, vinul a dezlegat limbile, la final multora dintre participanţi le-a împleticit în aşa hal încât nu se mai putea mişca nici pe ritmurile limbi materne.
Dar, aşa-i românul, când se-nveseleşte.

Mirel MANAFU