De Rusalii, bâlciul revine în Alexandria. Acesta atrage an de an mii de persoane din toate colţurile judeţului.
Alexăndrenii sunt invitaţi în acest week-end la Bâlciul de Rusalii. Această sărbătoare atrage an de an mii de vizitatori. Dincolo de produsele specifice sărbătorii de Rusalii, de la oale şi linguri de lemn, bâlciul va aduna tiribombe, maşinuţe, terase cu mici şi multă bere.
Locul de desfăşurare este târgul săptămânal din Alexandria. Dacă adulţii sunt invitaţi la cumpărături, cei mici sunt atraşi la bâlci cu vata pe băţ , turtă dulce, căluşei, maşinuţe şi tiribombe. Din bâlci nu lipsesc nici terasele cu mici şi bere unde vizitatorii se vor putea răcori la umbră după o tură de cumpărături prin târg.
Este de aşteptat ca bâlciul să se întindă până luni seara şi asta pentru că salariaţii români au liber în prima şi a doua zi de Rusalii. Acest lucru înseamnă că şi luni, cei aproximativ 5 milioane de salariaţi, atât de la stat, cât şi de la privat, nu vor merge la muncă.
Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Rusalii
În credinţa populară, rusaliile sunt spiritele mo
rţilor care, după ce au părăsit mormintele la Joi Mari şi au petrecut Paştele cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în locaşurile lor subpământene şi încep să facă rele oamenilor.
Pentru a scăpa de spiritele rele, în această zi se dau de pomană căni şi pahare, în care se pune apă, poame, nuci şi cireşe. La cozile cănilor se pun bucheţele de flori. Se împart la copii, la rude împreună cu lumânări aprinse.
Ielele sunt considerate spirite femeieşti, îmbrăcate cu veşminte lucitoare, sau ca nişte babe urâte care locuiesc pe lângă izvoare fiind contraindicat să le asculţi cântecul, sau să păşeşti pe locurile pe unde le-au rămas urmele prin iarbă, ca să nu te îmbolnăveşti. Puterea lor te poate face să rămâi olog sau orb, dacă înnoptezi prin păduri sau pe lângă ape, în perioada Rusaliilor.
Luni după Rusalii femeile mai în vârstă spală copii pe picioare cu apă şi săpun, după care îi scoate cu picioarele pe frunze de boji. Ultimului copil spălat i se dă de pomană săpunul. Apoi copii se aşează în jurul mesei şi li se împarte vase ceramice cu orez, colarez, păsat, bucheţele de flori şi lumânări aprinse.
În ziua de Rusalii nu este bine să mergi la ”scăldat” fiindcă rişti să te îneci. De asemenea, nu este bine să lucrezi în această zi pentru că atragi mânia rusaliilor asupra ta. Să nu te urci în arbori sau în locuri înalte şi nici să călătoreşti departe de casă. Se spune că cei care se ceartă de Rusalii vor fi luaţi de Iele.
C. DUMITRACHE