De Moş Nicolae, copiii cu autism au primit cadouri

Moş Nicolae (ocrotitorul copiilor) a trecut cu o zi mai devreme şi pe la copiii cu autism. Acţiunea de dăruire de cadouri, contând în dulciuri şi fructe, s-a desfăşurat ieri în jurul orelor 10.00, la Asociaţia Copiilor şi Adulţilor cu Autism din Teleorman.
Aici au fost prezenţi elevii de la patru unităţi de învăţământ din localitate. Este vorba despre elevii clasei a IX-a “G” de la Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat”, conduşi de Violeta Peşu în calitate de consilier şcolar, un grup de elevi de la Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu”, însoţiţi de profesor Aurelia Bican, elevii clasei a X-a B de la Colegiul Naţional “A.D. Ghica”, îndrumaţi de Valeria Bojă, dar şi alţi elevi de la Şcoala “Ştefan cel Mare”, care pe lângă cadouri, le-au pregătit copiilor cu autism un scurt program artistic, cu colinde şi cântece, specifice momentului.
Pentru oaspeţi, copiii care fac terapie în acest centru au recitat poezii, au cântat, iar unul dintre ei a făcut o demonstraţie de logică şi inteligenţă, greu de imaginat pentru un copil cu autism.
După ce a urcat pe piedestal în faţa elevilor prezenţi la eveniment, Cristi, unul dintre cei mai vechi copii ai centrului, i-a întrebat pe oaspeţi, în mod aleatoriu, care este ziua de naştere a fiecăruia dintre ei, indiferent că este vorba de anul 2013 sau 2014, amănunt care trebuia specificat, Cristi, răspunzându-le în câteva secunde, în ce zi a săptămâni şi-au serbat sau îşi vor serba vârsta. Acesta fiind un test de logică care i-a lăsat pe toţi cu gura căscată, dovedind astfel că aceşti copiii cu autism pot fi foarte inteligenţi. Depinde doar de cât de mult se lucrează cu ei în cadrul programelor de terapie.
Aşa, atmosfera a fost una familială, în care toată lumea s-a simţit extraordinar, iar elevii mai mari au promis că vor mai participa la astfel de acţiuni şi cu ocazia Crăciunului.
Copiii cu autism au confecţionat special steguleţe cu mesajul: “În prag de sărbători, cu pace, lumină şi căldură, în suflet, noi, copiii A.C.A.A.T. vă dorim să aveţi parte de zile minunate, de un Moş Crăciun darnic şi bun, să vă bucuraţi şi să aşteptaţi cu nerăbdare anul ce vine, un an mai bogat în sănătate, în împliniri, mai înalt în aspiraţii şi plin de succese. Sărbători fericite!”, pe care le-au oferit celorlalţi copii în semn de recunoştinţă.
Acţiunea de ieri a fost posibilă în urma unor încheieri de parteneriate între Asociaţia Copiilor şi Adulţilor cu Autism şi unităţile de învăţământ respective.

Mirel MANAFU