De la Suhaia în Guvern

Barbu Costel, fostul primar al comunei teleormănene Suhaia, a devenit noul secretar general adjunct al Guvernului. Barbu Costel este omul de încredere al premierului liberal Ludovic Orban. Barbu Costel a fost condamnat definitiv pentru incompatibilitate în perioada în care era primar al comunei Suhaia. Mai bine de doi ani în care era primar al comunei Suhaia, soția lui Barbu Costel îi era subordonată în cadrul primăriei Suhaia, fapt sesizat de Agenția Națională de Integritate.

Barbu Costel a fost unul dintre ”loialiștii” lui Ludovic Orban în momentul în care acesta a ajuns în fruntea Partidului Național Liberal. Ajuns prim-ministru, Ludovic Orban l-a desemnat pe Costel Barbu în funcția de secretar general adjunct al Guvernului.

Barbu Costel, cunoscut și sub porecla de Bitanu, a fost declarat incompatibil de ANI în anul 2013, și a pierdut funcția de primar în anul 2015. Ulterior, soția sa a fost aleasă primar al comunei Suhaia. Potrivit documentelor ANI, Costel Barbu s-a aflat în perioada 12.06.2008 – 10.11.2010 în relații ierarhice directe cu soția sa, Polexia Georgiana Barbu, care lucra ca referent în cadrul compartimentului de impozite și Taxe din cadrul primăriei Suhaia. Erau zvonuri precum că soția primarului Barbu Costel lucra în primărie încă din anul 2004. Costel Barbu a atacat decizia ANI în justiție, dar degeaba. În anul 2015, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins ca nefondat recursul înaintat de Barbu Costel. După aceea, în anul 2016, soția sa, Polexia Georgiana Barbu, a candidat și a câștigat funcția de primar în comuna Suhaia.

Astăzi Barbu Costel, poreclit Bitanu, este socotit drept ”cureaua de transmisie” între conducerea centrală și cea locală a Partidului Național Liberal, formațiune politică aflată la guvernare. De altfel imagini cu Barbu Costel și cu Ludovic Orban sau președintele României Klaus Werner Iohannis au circulat de mai mult timp în spațiul virtual, fapt ce a dat de gândit și unor liberali teleormăneni.

În anul 2016 un anume ziar scria că la locuința lui Costel Barbu ar fi descins mascații, într-un dosar de evaziune fiscală, care însă nu avea legătură cu activitatea sa de primar, ci de administrator de firmă. La vremea aceea Costel Barbu era copreședinte al Organizației județene Teleorman a Partidului Național Liberal. Nu a fost găsit însă nimic în neregulă, susțin unele surse. Astăzi, Costel Barbu, apropiatul lui Ludovic Orban, este numit secretarul adjunct al Guvernului Orban.

Ioan DUMITRESCU