De la Ministerul Agriculturii

Primarii sunt invitaţi să se implice în procesul de asociere a crescătorilor de animale
Guvernul României a aprobat o Hotărâre privind acordarea ajutorului de minimis pentru sprijinirea crescătorilor de animale care deţin până la cinci capete vaci de lapte şi care se organizează într-o singură formă asociativă, constituită la nivelul fiecărei comune.
Valoarea totală a sprijinului financiar este de 70,87 milioane lei, suma alocată pentru fiecare formă asociativă fiind de cel mult 5.000 euro. Banii vor fi utilizaţi pentru achiziţionarea şi punerea în funcţiune a câte unui tanc de răcire a laptelui, cu o capacitate de maximum 1.000 de litri. “Guvernul a adoptat o hotărâre privind acordarea unui ajutor de minimis pentru achiziţionarea de tancuri de răcire la nivel de comună pentru cei care vor să se asocieze – şi mă refer la crescătorii care au între unul şi cinci animale. De la 1 ianuarie 2014, vor trebui să aibă un buletin de analiză cu normele de calitate a laptelui, o condiţie necesară pentru comercializarea laptelui. Vrem să le oferim şansa să aibă unde să ducă laptele respectiv şi să obţină în comună un sigur buletin de analiză şi nu mai multe. În felul acesta, rezolvăm problema laptelui neconform, dar cred că putem scoate la suprafaţă şi o cantitate de lapte care astăzi nu ajunge la consumatorii finali, nici la procesare, şi nici la vânzări directe”, a spus ministrul Agriculturii la recenta întâlnire cu reprezentanţii Asociaţiilor Comunelor din România.

Implementarea proiectului depinde şi de implicarea primarilor
Aşa cum a recunoscut şi ministrul Agriculturii, implementarea respectivei Hotărâri de Guvern privind sprijinul financiar acordat asociaţiilor crescătorilor de animale pentru rezolvarea problemei privind laptele neconform se poate face doar cu implicarea primarilor tuturor localităţilor din ţară.”Cred că nu putem să implementăm acest proiect fără sprijinul primarilor, astfel că în luna aceasta şi în decembrie avem o activitate susţinută cu primarii, ca să prezentăm proiectul acesta către cele 40.000 de gospodării la nivel naţional şi să-i convingem, să-i ajutăm să înfiinţeze cât mai repede asociaţii ale crescătorilor de animale.”
Conform precizărilor făcute de Ministerul Agriculturii, asociaţiile crescătorilor de animale vor putea să achiziţioneze până la finalul anului 2013 tancuri de răcire a laptelui, pe care să le utilizeze în interesul tuturor membrilor săi. Factura, care nu poate depăşi suma de 5.000 euro, va fi trimisă la Ministerul Agriculturii, acesta virând într-un termen foarte scurt contravaloarea în contul asociaţiei respective.
Dat fiind termenul foarte scurt care a mai rămas până la finele anului în curs, acţiunea de asociere a crescătorilor de animale, care să le permită achiziţionarea şi instalarea tancurilor de răcire a laptelui, ar trebui să continue şi în primele luni ale anului 2014, o decizie în acest sens fiind de competenţa conducerii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

George ZAVERA