De la Ministerul Agriculturii * Fermierii vor putea să semene şi anul viitor porumb şi floarea soarelui tratate cu neonicotinoide

În urma demersurilor făcute, fermierii vor putea folosi şi în campania agricolă din primăvara anului 2019 seminţe de porumb şi floarea soarelui tratate cu insecticide din categoria neonicotidelor. Anunţul a fost făcut public de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR).

Astfel, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a emis autorizaţia de urgenţă pentru utilizarea temporară a produselor: CRUISER 350 FS, NUPRID AL 600 FS SI PONCHO 600 FS pentru tratamentul seminţelor ce vor fi utilizate în campania din primăvara anului 2019.

Conform comunicatului APPR, aceasta a semnalat în mod repetat în media naţională, precum şi autorităţilor de la Bucureşti şi de la Bruxelles necesitatea adoptării unei astfel de măsuri. O componentă importantă a activității APPR este testarea tehnologiilor, a produselor de protecţie a plantelor şi a soiurilor şi hibrizilor pentru culturile majore din România. În cadrul preocupărilor specialiştilor APPR s-a aflat constant identificarea de soluţii pentru combaterea dăunătorilor culturilor agricole specifici ţării noastre, în special Tanymecus spp. Până în prezent nu s-a găsit, în condiţii de teste de câmp, o alternativă eficientă la tratamentul cu neonicotinoide. Absenţa tratamentului cu aceste insecticide ar expune unele dintre recoltele principale ale ţării la pericolul de a fi grav afectate în sezonul de primăvară.

Conform autorizaţiilor temporare, companiile vor comercializa produsul numai agenţilor economici care fac dovada că tratamentul va fi efectuat în instalaţii profesionale, cu personal calificat. Autoritatea competentă (MADR), prin agenţiile fitosanitare, vor realiza controale la staţiile de tratament si în ferme pentru aplicarea măsurilor impuse în autorizaţie.

George ZAVERA