De la începutul lunii noiembrie, peste 34.000 de elevi şi preşcolari teleormăneni vor beneficia de „Corn şi lapte”

După o lună şi jumătate de la începerea anului şcolar 2013-2014, cei peste 34.000 de elevi şi preşcolari din Teleorman vor putea beneficia, în sfârşit, de produsele lactate şi de panificaţie cuprinse în programul “Cornul şi laptele”, de curând fiind validată licitaţia pentru atribuirea contractelor privind distribuirea unor astfel de produse. Deşi licitaţia electronică organizată de către Consiliul Judeţean Teleorman, pe principiul “preţul cel mai scăzut”, a fost declanşată încă din luna august a.c., aceasta a putut fi finalizată abia la finele lunii octombrie, întârzierea nepermis de mare datorându-se procedurilor anevoioase, cu termene lungi, obligatorii, de derulare a licitaţiilor. De altfel, la finalizarea licitaţiei de atribuire a contractelor pentru distribuirea în şcoli şi grădiniţe a unor astfel de produse, chiar şi preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Adrian Ionuţ Gâdea, s-a arătat nemulţumit de schimbările intervenite în normele legale în materie de licitaţii publice, prevederile introduse din acest an conducând la asemenea întârzieri în asigurarea produselor lactate şi de panificaţie pentru elevi şi preşcolari. Adrian Ionuţ Gâdea : “Sunt nemulţumit că schimbările legale în materie, precum şi termenele lungi – obligatorii – de derulare a licitaţiei nu ne-au permis să începem livrarea produselor din prima zi a anului şcolar. Deoarece în majoritatea judeţelor s-a întâmplat acelaşi lucru, voi aduce subiectul în discuţie la prima şedinţă a Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România – UNCJR – pentru a face demersurile necesare ca această situaţie să nu se mai repete. În schimb, este bine că am asigurat transparenţa totală a procedurii, ceea ce a făcut să nu avem contestaţii şi, implicit, alte întârzieri la începerea livrării produselor. Colaborarea cu Inspectoratul Şcolar şi cu instituţiile cu atribuţii de control ne va permite să fim tot timpul cu ochi pe furnizori, astfel încât produsele să ajungă la copii la timp şi să fie de calitate.”
După verificarea documentelor prezentate de către ofertanţi şi ţinerea efectivă a licitaţiei electronice deschise, la care au fost admişi operatorii economici care au îndeplinit condiţiile prevăzute de reglementările legale în vigoare, au fost stabiliţi şi câştigătorii dreptului de a distribui astfel de produse în şcolile şi grădiniţele teleormănene. Astfel, produsele lactate şi de panificaţie pentru copiii din Teleorman vor fi asigurate de către:

  • lotul Alexandria – Asocierea SC Farinsan SA – SC Lacta SA Giurgiu;
  • lotul Roşiorii de Vede – Asocierea SC Farinsan SA – SC Lacta SA Giurgiu;
  • lotul Turnu Măgurele – Asocierea SC Lactag SA – SC Expres 95 Comimpex SRL, din judeţul Argeş;
  • lotul Videle – Asocierea SC Lactag SA – SC Expres 95 Comimpex SRL (Argeş);
  • lotul Zimnicea – SC Interagro Lactate SRL Zimnicea.

Valoarea maximă a pachetului zilnic oferit fiecărui copil, fără TVA, conform normelor legale în vigoare, putea să ajungă până la 1,17 lei. În urma licitaţiei, preţul unui pachet oferit zilnic fiecărui copil se încadrează între 0,8 lei şi 0,94 lei. Pentru asigurarea tuturor produselor prevăzute prin programul “Cornul şi laptele”, unele dintre firmele declarate câştigătoare au subcontractat o serie de specialităţi de panificaţie de la alţi operatori economici, între aceştia aflându-se şi SC Croco SRL şi SC Spicul Etap SA Roşiorii de Vede.

George ZAVERA

About The Author