De la culesul porumbului, la tăiatul cocenilor – Marin Cune a fost retras din funcţia de prefect

În Teleorman, efemerul este definit plastic drept ceva care ţine „de la culesul porumbului până la tăiatul cocenilor”. Cam atât a durat cariera de prefect a lui Marin Cune, instalat în funcţie sâmbătă, 11 mai 2013, şi retras printr-o Hotărâre de Guvern aprobată în şedinţa de miercuri, 15 mai 2013.
Nu există nicio informaţie oficială privind motivul retragerii lui Marin Cune din funcţie, doar un ziar on-line sugerând că s-ar putea ca schimbarea noului prefect să aibă drept cauză faptul că acesta n-are suficientă vechime în profesia atestată de diploma de studii superioare.
Analizând prevederile legislative care se referă la înalţii funcţionari publici şi la corpul prefecţilor şi subprefecţilor, am constatat că site-ul respectiv intuise motivul sau avusese surse bune de informare.
Marin Cune nu putea fi revocat din funcţie decât la propria cerere (demisie), ceea ce nu e cazul, ori pentru neîndeplinirea uneia din condiţiile prevăzute de articolul 9, alineatul 2, literele de la „a” la „d”.
Iar singura condiţie pe care n-o îndeplineşte Cune e vechimea în specialitatea absolvită prin studii superioare de lungă durată, cu diplomă de licenţă, care în cazul prefectului trebuie să fie de cinci ani.
Ştia toată lumea liberală din Teleorman că Marin Cune a fost student tomnatic şi exista acest risc. Oare nimeni n-a avut curiozitatea să-l întrebe de vechime ori să se uite în CV-ul lui?
În ceea ce-l priveşte, şi Marin Cune e vinovat de situaţia creată pentru că, din două, una: ori n-a citit legea, ori a încercat să ascundă realitatea, sperând că acest „amănunt” va trece neobservat. Dar, şi într-un caz, şi în altul, lucrurile sunt la fel de grave.
Conform legii, până la numirea unui nou prefect, prefectura va fi condusă de subprefectul Carmen Daniela Dan.

C.O.