De la Călmăţuiu de Sus, pe cele mai înalte trepte ale muzicii populare româneşti

Binecunoscutul interpret teleormănean de muzică populară Mărin Cornea s-a născut în satul Băcăleşti, comuna Călmăţuiu de Sus, la 12 februarie 1947, fiind fiul rapsodului Florea Cornea. Moştenind de la tatăl său talentul de a compune şi a interpreta cântece populare cu mare priză la public, Mărin Cornea a urcat pe scenă încă din primii ani ai copilăriei pe care şi-a petrecut-o în satul natal, Băcăleşti. Îl fascina pur şi simplu arta interpretativă a lăutarilor din aria de interferenţă a Olteniei şi Munteniei, două dintre cele mai importante zone etnofolclorice ale ţării. În anul 1969, după absolvirea cursurilor Şcolii de Muzică din Braşov, Mărin Cornea, la vârsta de 22 de ani, a devenit solist vocal al renumitului Ansamblu artistic „Alunelul” din Alexandria. Între anii 1972 şi 1985 a activat ca solist vocal la Ansamblul “Rapsodia Română” şi la Filarmonica de Stat din Ploieşti. În 1985 revine la Alexandria, până în 1990 fiind solist al Ansamblului artistic “Alunelul”.
De-a lungul anilor a cântat în duet cu soţia sa Viorica Cornea, alăturându-se astfel celebrelor cupluri interpretative de muzică populară din anii `80 Maria Ciobanu – Ion Dolănescu, Irina Loghin – Benone Sinulescu. Are patru copii, una dintre fiicele sale, Ioana Cornea, dovedindu-se şi ea a fi o interpretă de muzică populară extrem de talentată.
În anul 2000, Mărin Cornea a debutat în segmentul media cu o producţie TV dedicată folclorului românesc, “La Hanu’ lui Nea Mărin”, care a fost difuzată pe posturile de televiziune OTV şi DDTV până în 2007, aceasta numărând aproape 1600 de ediţii. În anul 2009, Mărin Cornea a deschis propria televiziune online, “Cornea TV”, prin emisiunea “La Hanu’ lui Nea Mărin” promovând valorile autentice ale folclorului autentic românesc. În fapt, renumitul interpret teleormănean de muzică populară a îmbrăţişat ideea de antreprenoriat încă din anul 1991, înfiinţându-şi compania SC “Mărin Cornea Impex SRL”. Conduce televiziunea Inedit TV, unde este reluată emisiunea “La Hanu’ lu’ Nea Mărin”, şi este titularul unor emisiuni în care dialoghează cu telespectatorii pe tema remediilor privind căderea părului, dar şi în ceea ce priveşte tratamentul, prin metode tradiţionale, a durerilor articulare. Pentru a veni în sprijinul celor afectaţi de calviţie timpurie şi dureri articulare, Mărin Cornea şi-a deschis în Bucureşti un cabinet medical propriu.
În anii post-decembrişti, Mărin Cornea a fost atras şi de politică, candidatura sa ca independent la alegerile din anul 2000 aducându-i un post de consilier în Consiliul Local al comunei Călmăţuiu de Sus. I s-a încredinţat postul de viceprimar, dar, după o foarte scurtă perioadă de timp, a renunţat la respectiva funcţie … din motive personale, drumurile spre satul de baştină, Băcăleşti, devenind din ce în ce mai rare.

George ZAVERA