De ce s-a retras Morar la Cluj

După discursul de joi seara al preşedintelui Traian Băsescu a devenit clar că numirile procurorilor marilor parchete au fost negociate „la sânge” cu premierul Victor Ponta. La fel ca şi Mona Pivniceru, premierul Victor Ponta, care asigură interimatul la Ministerul Justiţiei, s-a opus implacabil nominalizării lui Daniel Morar, al cărui interimat la conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (Parchetul general), a expirat la mijlocul acestei săptămâni, dar Oana Hăineală l-a readus în funcţie printr-un artificiu juridic.
De ce s-a supărat Victor Ponta pe Daniel Morar astfel încât să excludă orice negociere cu preşedintele, în legătură cu acesta? Nu pentru declaraţia făcută de fostul şef al DNA la România tv, ci pentru ceea ce s-a întâmplat înainte de întâlnirea lui Victor Ponta cu membri secţiei de procurori a CSM.
Victor Ponta a avut o întrevedere cu Daniel Morar şi Oana Hăineală înainte de a se întâlni cu secţia de procurori, iar cei doi i-au pus în faţă propunerile procurorilor pentru cele două funcţii aflate în discuţie. Daniel Morar s-a autopropus procuror general iar pentru funcţia de procuror şef al DNA a vrut s-o impună pe Mariana Alexandru, cunoscută şi sub numele de „călăul lui Năstase”, ea obţinând condamnarea lui Năstase la doi de închisoare cu executare în procesul „Trofeul Calităţii”.
Asta i-a dat muniţie lui Ponta în negocierile cu Traian Băsescu, iar ca rezultat Morar s-a ales cu intrarea în dizgraţia preşedintelui, care a pus la zid întreaga breaslă, spunând că procurorii n-au nimic de-a face cu numirea procurorilor de la marile parchete, această procedură rămânând la latitudinea actorilor politici.
Colac peste pupăză, în plin scandal vine ştirea că Daniel Mărar ar face parte dintr-o partidă cu influenţă la Bruxelles, condusă de Monica Macovei şi Oana Hăineală, care nu este în nici un caz favorabilă lui Traian Băsescu, dovadă fiind contestarea Laurei Codruţa Kovesi, unul dintre procurorii preferaţi ai preşedintelui.
Din discursul de joi seara al preşedintelui Băsescu, a reieşit clar că Daniel Morar a căzut în dizgraţie, iar această supoziţie a fost confirmată de chiar fostul şef al DNA, care a anunţat că va cere CSM să revoce detaşarea sa în funcţia de şef interimar al Parchetului general.
Să vedem ce poziţie va adopta Comisia Europeană ca să putem trage concluziile asupra problemei numirilor la marile parchete. Dacă doamna Reding şi compania vor impune metoda Pivniceru de selecţie a procurorilor, Traian Băsescu se va trezi cu spatele la zid, după ce a acceptat soluţia legală care merge „pe scurtătură”. Dacă Bruxelul va tăcea şi va accepta soluţia convenită de premier şi preşedinte, nu Traian Băsescu va fi marele câştigător, ci Victor Ponta, care va prezenta USL-ului capul lui Morar drept trofeu.

C.O.