De ce nu avem buget?

Nici intrarea în anul 2019 nu a găsit România cu bugetul de stat consolidat. Legea bugetului de stat nu a fost încă aprobată. Referitor la respectiva situație, cum este și normal, punctele de vedere ale actualei puteri și ale actualei opoziții sunt diferite.

Astfel, în timp ce președintele Organizației județene Teleorman a Partidului Social Democrat, Adrian Ionuț Gâdea, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, minister cu foarte mulți bani, susține că bugetul de stat ”nu este întârziat”, chiar dacă nu a fost aprobat la sfârșitul anului 2018, președintele Organizației județene Teleorman al Partidului Național Liberal, senatorul Eugen Pârvulescu, are cu totul altă opinie: ”Nu mai sunt bani!”. Senatorul Eugen Pârvulescu afirmă că nu există o corelare între balanța de venituri și cea de cheltuieli, iar alveola bugetară este periclitată.

Senatorul liberal Eugen Pârvulescu își susține idea afirmând că Guvernul condus de social-democrata Viorica Vasilica Dăncilă este incapabil să gestioneze sărăcia României, și, ferească Dumnezeu, bine că nu gestioneză avuția țării, dacă aceasta ar fi existat, că praful s-ar alege de țara asta, și așa prea mult încercată de prea multe năpaste. Președintele Organizației județene Teleorman a PNL știe că este greu de împărțit două paie la trei măgari, dar consideră că atunci când nu te pricepi, este normal și bine să te dai la o parte din capul mesei.

Cu toate acestea, în an cu două tururi de alegeri electorale, cele europarlamentare și cele prezidențiale, senatorul liberal Eugen Pârvulescu apreciază că țara ar trebui să aibă legea bugetului de stat aprobată, și nu prin Ordonanță de Urgență a Guvernului, ci trecută prin Parlament, unde toate forțele politice, care reprezintă totuși pe români, să-și poată spune, eventual impune, punctul de vedere, amendamentele, doleanțele și solicitările.

Mai nou, chiar și ministrul Tudorel Toader consideră că se impune aprobarea legii bugetului de stat cu celeritate. Nu se știe dacă ministrul Tudorel Toader, care pare a fi independent în Guvernul PSD condus de Viorica Dăncilă, dar susținut de Alianța Liberalilor și Democraților, condusă de al doilea om în stat, președintele Senatului, Călin Popescu Anton Tăriceanu, nu face jocul cuiva. Se știe clar că de abia după aprobarea bugetului de stat pot fi aprobate și bugetele comunităților locale; după ce se vor da banii către diversele ministere, se va vedea câți bani mai ajung și la comunitățile locale. Abia atunci se va vedea dacă mai ajung bani și pentru investiții, și pentru drumuri, pentru școli și spitale, pentru renovări de instituții, pentru biserici și alte daravele, nevoile fiind mari.

Ioan DUMITRESCU