De ce îl susţine Traian Băsescu pe Iohannis?

În declaraţia de miercuri seară, preşedintele Traian Băsescu i-a cerut imperativ lui Victor Ponta să-l numească cât mai repede pe Klaus Iohannis „viceprim ministru” sau „prim viceprim ministru” pentru a evita instabilitatea politică.
Poate că pe mulţi i-a surprins aprecierea de care se bucură acum primarul Sibiliului din partea preşedintelui, ştiut fiind faptul că după alegerile din 2008 Iohannis a fost refuzat de Traian Băsescu ca premier şi prin manevre de adevărat prestidigitator politic l-a înscăunat pe Boc.
Dar au trecut anii şi acum preşedintele are alte interese şi alte viziuni. În nici un caz nu poate fi bănuit că moare de grija USL şi n-ar vrea ca această construcţie politică să se destrame. Numai că realitatea politică prezentă îl obligă să schimbe strategia şi să-şi dorească amânarea spargerii USL, din motive care ţin de logica unui maestru al combinaţiilor politice.
După cum a declarat miercuri seara, scopul vieţii sale în materie de politică este crearea unui partid care să reformeze România, iar acesta nu este altul decât Partidul Mişcarea Populară, care acum face primii paşi în politică.
Dacă luni s-ar sparge USL, liberalii ar trece în opoziţie. Ori de asta se teme cel mai mult Traian Băsescu. Cu un Crin Antonescu vocal şi motivat să atace un guvern căruia îi ştie slăbiciunile, PMP n-are nici o şansă să-şi mai facă auzit glasul. Iar singurul care l-ar putea „contra” cât de cât pe Antonescu ar fi Traian Băsescu, dar el este încă incomodat de atribuţiile prezidenţiale şi orice ieşire gravă în decor ar fi taxată şi de opoziţia liberală şi de puterea pesedistă.
Cel mai convenabil ar fi pentru Traian Băsescu ca USL să funcţioneze târâş-grăpiş măcar până la europarlamentare, când, sigur se vor tulbura apele în PNL dacă liberalii nu vor obţine un scor bun, iar în aceste condiţii poziţia lui Crin Antonescu ar deveni vulnerabilă, deşi ar fi ideal ca liberalii şi social-democraţii să coabiteze până la prezidenţiale, pentru că după aceea el ar avea libertatea de mişcare deplină.
Başca faptul că prelungirea agoniei USL, combinată cu o guvernare ineficientă, ar duce la erodarea ambelor tabere, liberală şi social-democrată şi i-ar uşura demersul politic. Iar dacă actualii guvernanţi îi vor aduce pe români în situaţia de a-l regreta pe Boc, Traian Băsescu ar fi privit ca un mesia de „dreapta” pe care vrea s-o patroneze şi nu este exclus ca, sătui să stea cu dinţii la gard, în opoziţie, democrat-liberalii să se întoarcă sub pulpana unde le-a fost atât de bine.
Aşa că să nu ne mire dacă în acest week-end vom avea parte de discursuri prezidenţiale şi de schimbări de macaz în cadrul coaliţiei USL. Iar Klaus Iohannis să constituie subiectul fierbinte al sfârşitului săptămânii.

Şt. B.